Split: rasprava o pomorskom zakoniku

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka priredilo je danas u Splitu stručnu raspravu o nacrtu pomorskog zakonika u kojoj su, na poticaj akademika Davorina Rudolfa, sudjelovali najugledniji hrvatski znanstvenici i stručnjaci za međunarodno pomorsko pravo, predstavnici sedam ministarstava i čelnici Ceha ribara. L

Državni tajnik za more Branko Bačić kazao je nakon rasprave novinarima da su svi sudionici Vladu poduprli da ustraje u odluci o proglašenju zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa na Jadranu, koji treba stupiti na snagu 3. listopada ove godine.

Sudionici rasprave iznijeli su više prijedloga za utvrđivanje morskih granica, za mogućnost da zaštićeni ekološko-ribolovni pojas postane isključiva gospodarska zona te da se donošenjem djelotvornog pomorskoga zakonika ekološki i arheološki zaštiti more i podmorje, ali i riblji fond na Jadranu. Zaključci s današnje rasprave će biti dostavljeni Vladi, od koje i znanstvenici i ribari očekuju da poštujući Međunarodnu konvenciju o pravu mora te pomorsku orijentaciju Hrvatske odlučno zaštiti Jadran.

Akademik Davorin Rudolf pozdravio je Vladinu namjeru da se prije donošenja pomorskog zakonika savjetuje sa stručnjacima.

Sudionici stručnog skupa složili su se da Vlada mora iskoristiti mogućnosti što proizlaze iz odredaba Međunarodne konvencije o pravu mora.

(Hina) xmerc ymć

Pročitajte više