Split: U nazočnosti predsjednika Mesića isporučen tanker "Elka Aristotele"

U SPLITSKOM brodogradilištu Brodosplitu danas je svečano, u nazočnosti hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, grčkom naručitelju Spyrosu Karnessisu isporučen tanker "Elka Aristotele", vrijednosti 36,5 milijuna dolara.

Riječ je o najvećem tankeru za stranoga naručitelja izgrađenom u jednom komadu na splitskim navozima. Nosivost mu je 95 brt, dužine je 229 metara, širine 42 metra, a visok je 21 metar. Pokreće ga stroj MAN snage 13.530 kW, a postizat će brzinu od skoro 16 čvorova.

Predsjednik Mesić istaknuo je važnost tog gospodarskog pothvata jer je Brodosplit u kratkom razdoblju isporučio dva velika tankera; prvi je bio tanker "Alan" za Tankersku plovidbu u Zadru, kojemu je kumovao Predsjednik, nosivosti čak 160.000 brt, a domaćem brodaru isporučen je u lipnju ove godine.

Istaknuo je kako se brodogradnja u Hrvatskoj treba zadržati i razvijati kao najvažniji segment hrvatske industrije, dodavši da je danas isporučen brod proizvod hrvatskog znanja i da će se zauzimati kod Vlade i monetarnih struktura za razvoj brodogradnje.

"Vlada mora naći sredstva za sanaciju pet brodogradilišta u Hrvatskoj jer brodogradnja je naš iznimno važan izvozni proizvod i sudjeluje sa 12 posto u cijelom izvozu Hrvatske", kazao je Predsjednik.

Predsjednik Mesić posebno je istaknuo potrebu povećanja izvoza jer, po njegovoj ocjeni, bez izvoza se ne može razvijati hrvatsko gospodarstvo i podići standard.

Predsjednika Mesića, uzvanike i radnike brodogradilišta pozdravio je i grčki brodovlasnik Spyros Karnessis, koji je izrazio zadovoljstvo suradnjom s hrvatskom brodogradnjom.

Tanker "Elka Aristotele" isporučen je s tri mjeseca zakašnjenja zbog teškoća tijekom gradnje, počevši od toga da se na njemu dogodila tragedija u kojoj su poginula dva radnika, a na samom porinuću nije se uspjelo brod spustiti u more, tako da je cijeli proces gradnje kobilice morao krenuti iznova.

Pročitajte više