Splitski javni bilježnik razriješen zbog neplaćanja poreza

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt razriješila je splitskog javnog bilježnika Tomu Matkovića obavljanja službe zbog gotovo desetogodišnjeg neplaćanja poreza, koji je s kamatama dosegnuo oko 800 tisuća kuna, priopćeno je danas iz Ministarstva pravosuđa.

Do pravomoćnosti ministričinog rješenja javni bilježnik Matković privremeno je udaljen s dužnosti. Njegove spise, knjige i pečate na čuvanje će preuzeti predsjednik splitskog Općinskog suda, a otpravke i izvode iz spisa strankama će izdavati taj sud.

Matković je razriješen javnobilježničke službe nakon izvješća splitske Porezne uprave da od 1995. nije plaćao porez te da je dug s kamatama, do pred kraj rujna prošle godine, dosegnuo nešto više od 800 tisuća kuna.

Ministrica se pri odluci o razrješenju pozvala na Zakon o javnom bilježništvu kojim je propisano da su prezaduženost osobe prije imenovanja za javnog bilježnika i ponašanje na temelju kojeg je moguće opravdano zaključiti da osoba neće pošteno i savjesno obavljati posao razlozi zbog kojih netko nije dostojan javnog povjerenja za obavljanje javnobilježničkog poziva.

Od razriješenog javnog bilježnika Tome Matkovića Hina danas nije uspjela dobiti izjavu. Na broj telefona njegovog ureda, koji je objavljen na službenim internet stranicama Hrvatske javnobilježničke komore, javlja se govorni automat koji kaže da je broj nepostojeći.

(Hina) pp/xso yso

Pročitajte više