Splitski policajci uhićenom aktivistu: Trebao bi slaviti 10. travnja, a ne dan pobjede nad fašizmom

Foto: Facebook/ Radnička fronta

ČLAN Radničke fronte priveden je u policijsku postaju jer je na bedemu bastiona Cornaro bijelom bojom napisao SF SN u potpis stavivši RF, što odgovara inicijalmia Radničke fronte.

O tome se Radnička fronta očitovala na svom zidu napisavši da su policajci njihovom aktivistu u postaji objašnjavali da bi trebao slaviti 10. travnja.

"Danas je u Splitu jedan član RF-a priveden u policijsku stanicu jer je (zajedno s drugim našim članovima koji su uspjeli uteći policiji), radi obilježavanja dana pobjede nad fašizmom 9.5., obnovio čuveni natpis SF-SN na bedemu bastiona Cornaro (na istom mjestu na kojem je ta poruka stajala kada su 1943. Nijemci ulazili u grad nakon pada Italije). Pritom su u policijskoj stanici neki policajci objašnjavali da bi trebali slaviti 10. travnja.

Sve to u gradu gdje do jučer SDP-ov gradonačelnik diže spomenike s fašističkim nazivima (bojni Rafael Boban) i u gradu u kojem je od 1941-5. praktički čitava populacija sudjelovala u borbi protiv fašističkih okupatora (podsjetimo: Split je tada bio pripojen Italiji, uz odobrenje kvislinške "NDH").

A sjećate li se da je kod nas itko ikad uhapšen zbog crtanja kukastog križa?", napisali su iz Radničke fronte.

Iz splitske policije rekli su da protiv aktivista Radničke fronte, koji je u međuvremenu pušten, neće podizati kaznenu prijavu već će poslati posebno izvješće nadležnom Državnom odvjetništvu.

U policiji nisu željeli komentirati optužbe da su neki policajci govorili da bi se trebao slaviti 10. travnja.
 

Pročitajte više