splitski veleučilištarci ispunili 'znanstveni kafić' posvećen razvoju znanosti

Tribina 'Znanstvenog kafića' u zagrebačkom Studentskom centru, na kojoj je ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego pozvan govoriti o razvoju sveučilišta i znanosti u Hrvatskoj, pretvorila se većim dijelom u raspravu o sudbini studenata nedavno suspendiranog Veleučilišta u Splitu, čija je skupina nazočila tribini.

Na višestruke upite studenata splitskog Veleučilišta o njihovoj sudbini ministar Flego je rekao da su mjere prema Veleučilištu poduzete nakon više godina nezakonitog djelovanja i odbijanja pokušaja Ministarstva da ga "privedu zakonitom radu". Mjere su poduzete s ciljem da se zaštiti interes studenata i omogući im se stjecanje diplome, kazao je Flego.

Nije mogao unaprijed konkretno odgovoriti što će biti se pojedinim programima, jer će sve bit podložno ispitivanjima, ali je napomenuo da će se nastojati osigurati da bude što manje zastoja u radu.

Ministar je na tribini upozorio da je stopa izdvajanja za znanost u Hrvatskoj trostruko manja od stope izdvajanja u europskim zemljama, a po apsolutnim iznosima podaci su znatno lošiji. Tako gledano, Hrvatska ulaže primjerice 10 do 12 puta manje od Finske.

Ministar Flego se požalio na nisku kvalitetu nastave, "užasno dugotrajno studiranje i strahovito mali broj svršenih studenata".

Izlaz vidi u primjeni novog zakona o znanosti i Bolonjskoj deklaraciji, ali razmišlja i o uvođenju dodatnih stimulacija. Tako, studente koji zaostaju u obvezama ministar bi opteretio dodatnim plaćanjima školarina, a taj iznos bi davalo kao stimulaciju najboljim studentima.

Rekao je da će se morati mijenjati praksa da država plaća 75 posto troškova studentske prehrane i više od 60 posto smještaja, jer su izdvajanja za studentski standard u Hrvatskoj veća od sredstava za znanstvene projekte.

Posljednje vrijeme dolazi do usitnjavanja u znanstveno-istraživačkoj djelatnosti što je negativna pojava; smanjuje se broj projekata a povećava broj istraživača, kazao je i dodao da će Ministarstvo nastojati obrnuti tu situaciju.

Voditelj tribine Krunoslav Pisk kazao je znanstveni projekti ne podliježu odgovarajućem ocjenjivanju uspješnosti jer "dok ih još netko i gleda kad se odobravaju, kad se završe većinu ne gleda nitko".

(Hina) iluc mć

Pročitajte više