Sporazum o ustroju studija u vukovarsko-srijemskoj županiji

PREDSTAVNICI Ministarstva znanosti i tehnologije, osječkoga Sveučilišta, Vukovarskosrijemske županije te gradova Osijeka i Vinkovaca potpisali su danas u Osijeku sporazum o ustroju područnih stručnih i sveučilišnih dodiplomskih studija toga sveučilišta u Vukovarskosrijemskoj županiji.


Sporazumom se predviđa ustroj stručnih dodiplomskih studija osječkog Ekonomskoga, Pravnog, Građevinskog i Elektrotehničkog fakulteta te Visoke učiteljske škole, a od sveučilišnih studija osnivanje triju studija osječkoga Pedagoškoga fakulteta.


Planirano je da studiji počnu rad od akademske godine 2003./2004., a očekuje se upis 310 studenata.

Potpisujući sporazum, ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego kazao je kako ´policentrični razvoj Hrvatske nije moguć bez razvoja regionalnih sveučilišnih centara´.

Župan Nikola Šafer izrazio je uvjerenje da će stručni i sveučilišni studiji pridonijeti ostanku mladih i obrazovanih ljudi na tome području te razvoju toga kraja.

Na izvanrednoj sjednici Sveučilišnoga Senata prije potpisivanja sporazuma ministar Flego je kazao kako je zakon o znanstvenoistraživačkoj djelatnosti i visokom obrazovanju, koji bi trebao biti prihvaćen u proljeće, ´strateški akt koji će odrediti funkcioniranje znanosti idućih nekoliko godina´.

Rekao je kako se odustalo od ukidanja pravne osobnosti fakulteta, jer se procjenjuje da znanstveni sustav nije spreman za nagle promjene, ali da se u Senatu predviđa mogućnost veta ako se procijeni da odluke fakulteta nisu u skladu s interesima Sveučilišta.

Na novinarski upit o kandidatu za novoga sanacijskog upravitelja osječkoga Studentskog centra ministar Flego je rekao kako će se odluka pravodobno objaviti na sjednici Vlade, a da do tog trenutka Centrom upravlja Sanacijsko vijeće. Dodao je kako nedavno opozvani sanacijski upravitelj Franjo Halusek nije postigao željeni napredak u sanaciji te da su ´napetosti između radnika Centra i sanacijskoga upravitelja bile velike´.

Pročitajte više