Porasle cijene nafte

Foto: EPA

CIJENE nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 63 dolara, poduprte očekivanjima sporog pokretanja američke proizvodnje nakon vala polarne hladnoće i blagim oporavkom potražnje od koronakrize.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 33 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 63,24 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 59,47 dolara.

Polarni val

Polarni val u Teksasu i drugim američkim državama u široj regiji Velike ravnice zaustavio je do četiri milijuna barela proizvodnje nafte dnevno i 600 milijuna prostornih metara plina, procijenili su analitičari.

Zaposlenima na naftnim poljima vjerojatno će trebati nekoliko dana da odmrznu ventile i ponovno pokrenu sustave i proizvodnju.

Rafinerijama će možda trebati i do tri tjedna, s obzirom na niski tlak vode i probleme u opskrbi plinom i strujom, smatraju analitičari.

Problema nisu pošteđeni ni proizvođači nafte iz škriljaca

"Povučeno je tri četvrtine zaposlenih pa je mala vjerojatnost da će proizvodnja (nafte) frakturiranjem biti skoro obnovljena", navode u bilješci klijentima analitičari ANZ Researcha.

"Dugoročno gledano, pad kapitalnih ulaganja američkih naftnih kompanija u proizvodnju iz škriljca prigušit će aktivnosti bušenja u ovoj godini i zadržati proizvodnju ispod pretpandemijske razine", procjenjuju.

Tržištima je potporu danas pružila i procjena američke investicijske banke Goldman Sachs da će cijena barela u drugom tromjesečju iznositi 70 dolara, te 75 dolara u razdoblju od srpnja rujna., To je deset dolara više no što je banka do sada očekivala.

"Sada predviđamo da će cijene nafte poskočiti ranije, na višu razinu, zahvaljujući nižim očekivanim zalihama i - barem kratkoročno - većim graničnim troškovima pokretanja istraživanja i proizvodnje", napisali su analitičari Goldman Sachsa.

Potražnja nadmašuje očekivanja

"Potražnja nadmašuje očekivanja, a ponuda je još prigušena, što stvara veći deficit no što smo čak i mi očekivali", dodali su.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 61,30 dolara, što znači da je pala 2,13 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Pročitajte više