Srbi na mjestu s kojeg su ubili na tisuće Sarajlija podižu spomen-križ svojim žrtvama

BETONSKI križ visine 28 i širine 18 metara, s imenima 5800 poginulih sarajevskih Srba, bit će postavljen na Zlatištu, najvećem vrhu planine Trebević, s kojeg su snage bosanskih Srba tijekom rata granatirale Sarajevo.

> Sarajlije planiraju prosvjed zbog gradnje križa u spomen na pale Srbe

Tijekom srpske opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine poginulo je više od 11 tisuća građana, no u udrugama iz Republike Srpske drže kako ti podaci nisu točni te da ne obuhvaćaju na tisuće Srba koji su također stradali u gradu od vojnih i paravojnih formacija odanih vladi BiH. Kako bi se ti navodi provjerili, utemeljeno je i posebno parlamentarno povjerenstvo, koje, međutim, do danas nije završilo svoj rad.

"Srpski križ" biti će izgrađen od betona, s uklesanim imenima Srba za koje se tvrdi da su stradali u Sarajevu. Noću bi bio osvijetljen reflektorima, a cijena cijelog projekta iznosit će 120 tisuća eura.

Križ na padinama Trebevića planiraju graditi udruge koje okupljaju članove obitelji poginulih i nestalih Srba s područja Sarajeva, tvrdeći kako se radi o više od pet tisuća stradalih.

SPONA povezuje Sarajevo i Srebrenicu sa mjestima stradanja Srba

Predsjednik udruge SPONA koja okuplja različite nevladine udruge u Republici Srpskoj, poput udruga boraca, logoraša, udruge izbjeglih i raseljenih,  Branislav Dukić ranije je najavio kako će gradnja križa, početi već u travnju. Branislav Dukić i SPONA često su prisutni u javnosti i redovito izazivaju ogorčenje i proteste svojim djelovanjem I inicijativama.  Prije nekoliko mjeseci  podnijeli su srbijanskom Specijalnom tužilaštvu za ratne krivičnu prijavu protiv 52 srebrenička Bošnjaka ,  smatrajući ih odgovornim za  smrt 3.562 ubijena Srbina s područja Srebrenice u periodu 1992. do 1995. godine, što je dovelo do atmosfere paranoje I straha kod Bošnjaka iz Srebrenice koji su preživjeli Srebrenicu. 

Srbi: Memorijalni centar za žrtve Srebrenice je također provokacija

Dukić isto tako gradnju križa ne smatra većom provokacijom od memorijalnog centra u Potočarima kod Srebrenice, jer se tamo " viju ratne zastave Armije BiH".

Predsjednik vlade sarajevskog kantona Samir Silajdžić upozorio je i na to kako bi gradnja križa mogla dovesti do brojnih neželjenih reakcija, a predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić taj je prijedlog ocijenio kao provokaciju, tražeći od  Visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka da reagira istovjetno zabrani da se zračna luka u Sarajevu nazove po Aliji Izetbegoviću.

Borba križevima, krstovima i minaretima

Ovakvom srpskom inicijativom nastavlja se borba vjerskim simbolima u svrhu vjerske i etničke provokacije, koja jeu današnjoj Bosni I Hercegovini često jedini način "dijaloga" između Bošnjaka, Srba I Hrvata.

Planirani križ automatski se uspoređuje sa izgradnjom katoličkog  križa na brdu Hum iznad Mostara, koji isto tako dominira tim gradom. Visok je 33 metra, a podignut je u povodu 2000 godina kršćanstva.  Bošnjaci su njegovu izgradnju isto doživjeli kao vjersku i etničku provokaciju, a jednoj i drugoj zajednici, hrvatskoj I bošnjačkoj, predstavlja stalni podsjetnik na ratne sukobe  i prvenstveno je simbol razjedinjenosti potpuno podijeljenog grada.

J.S.
Foto: Arhiva

Pročitajte više