Srbija će pravno i financijski potpomagati Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom

SRBIJA namjerava ponuditi svu potrebnu pravnu pomoć bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, najavio je u intervjuu za Reuters Radoslav Stojanović, srpski veleposlanik u Nizozemskoj.

Stojanović je kazao da se 7. rujna planira obratiti Haškom tribunalu od kojega će zatražiti da mu se omogući susret s Karadžićem. Ukoliko Karadžić zaključi da bi mu beogradska vlada mogla biti od pomoći, Stojanović će od svoje vlade zahtijevati dostavljanje svih materijala neophodnih za sudski proces.

Srbija će ponuditi i financijsku pomoć

"Jedino što ga planiram pitati je smatra li on potrebnom pomoć koju mu nudi vlada Srbije u pripremi dokumenata, a možda i u financijskom smislu", kazao je Stojanović. Nastavio je da njegova vlada ima obavezu prema Karadžići i to ne zbog sućuti nego zbog što je bivši predsjednik Republike Srpske uhićen na teritoriju Republike Srbije.

Stojanović je rekao da se savjetnik veleposlanstva nedavno sastao s Karadžićem, kojemu je ponudio novčanu pomoć od 200 eura mjesečno. Karadžić na tu ponudu još uvijek nije odgovorio. Stojanović je kazao da se Karadžić tada požalio savjetniku riječima: "Ja sam sada uništen, nisam u stanju misliti o malim stvarima, vidjet ćemo".

Iako se Stojanović želi vidjeti sa haškim pritvorenikom, ipak sumnja da će se taj sastanka dogoditi zbog kritika koje je u prošlosti upućivao na račun Karadžićeve politike.

Ig.M.
Foto: AFP

Pročitajte više