Srbija: I dalje rasprava o podršci Hrvatskoj kao nestalnom članu VS UN-a

NAJAVA ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuka Draškovića da će SCG dati podršku Hrvatskoj za mjesto nestalnog člana Vijeća sigurnosti UNa i dalje izaziva reakcije u Srbiji, uključujući i najave desničarskih stranaka da će tražiti opoziv Draškovića zbog te najave, piše dnevnik "Danas" od subote, u tekstu naslovljenom s "Mnogo koristi nikakve štete".

"Svi kritičari strategije Ministarstva koji tvrde da ne treba nikako podržati takvu odluku, trebaju odmah reći: A što ćete podržati? Hoćete li suradnju s Hrvatskom, Bosnom, Rumunjskom, Bugarskom, Makedonijom, Albanijom? Ako hoćete, onda ta suradnja ima pravila. Osobno smatram da od takvog stava Srbija i Crna Gora mogu imati mnogo više koristi, a da štete ne može biti uopće", kazala je "Danasu" predsjednica Odbora za vanjskopolitičke poslove Skupštine Srbije Gordana Čomić.

Zastupnica G17 Plus u republičkom parlamentu Suzana Grubješić drži da je "stav ministra Draškovića razuman i racionalan". "Mislim da bi se dogodilo i obrnuto, da bi SCG od Hrvatske dobila istu takvu podršku da je kojim slučajem SCG bila kandidat. Nema ničeg spornog u toj odluci", kazala je ona, dodajući da je "Hrvatska susjed koji je puno više napredovao od SCG, na putu je ulaska u EU i neraščišćene odnose iz prošlosti polako raščišćava, te se ne može stalno gledati unazad, već treba gledati unaprijed".


Pročitajte više