Srbija mora priznati nepravdu nad hrvatskim i bosanskim Srbima

PRAVNA savjetnica Beogradskog centra za ljudska prava Mojca Šivert zahtjeva da država prizna nepravdu nad hrvatskim i bosanskim Srbima koji su tijekom rata, po dolasku u Srbiju, bili prinudno mobilizirani i odvođeni na ratište.

"Organi Srbije su protivno važećim propisima nezakonito lišavali slobode izbjeglice, prinudno ih mobilizirali i nad njima vršili torturu." - rekla je Šivert, prenosi B92.

S obzirom da se uskoro navršava 10 godina od tih događaja, Beogradski je centar u suradnji s Centrom za rehabilitaciju žrtava torture Vrhovnom sudu Srbije uputio zahtjev za produljenje prava na odštetu.

Izbjeglice, naime, imaju pravo tražiti od države Srbije odštetu zbog torture i nelegalnog mobiliziranja u ratne postrojbe, no, kako piše B92, srbijanski Vrhovni sud još nije odlučio hoće li produljiti rok za podnošenje odštetnih zahtjeva.

"Inicijativa za produženje žalbe podnijeta je 26. studenoga 2004. godine, ali od Vrhovnog suda još nismo dobili nikakav odgovor. Očigledno je da se po tom pitanju ništa ne radi i namjerno se odugovlači." - ocjenjuje Šivert.

Pročitajte više