Srbija: Nastavak konstituirajuće sjednice odgođen do daljnjega

NASTAVAK konstituirajuće sjednice Skupštine Srbije, zakazan za petak ujutro, odgođen je do daljnjeg jer, kako je priopćio predsjedajući, zastupnik Velimir Simonović, stranke tzv. demokratskog bloka nisu na konzultacijama u petak ujutro postigle dogovor o izboru predsjednika parlamenta.

Sporazum, koji su četiri stranke na sastanku u četvrtak usuglasile, u petak ujutro nisu potpisali predstavnici Demokratske stranke (DS) Zorana Živkovića i Borisa Tadića. Prema tom sporazumu, četiri izborne liste - Demokratska stranka Srbije (DSS) Vojislava Koštunice, G17 Plus Miroljuba Labusa i koalicija Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuka Draškovića i Nove Srbije (NS) Velimira Ilića, te DS-a - u parlamentu bi podržale zajedničkog kandidata za predsjednika iz redova DSS-a, koji bi na dan izbora nove vlade podnio ostavku, te tu dužnost prepustio DS-u.

Do formiranja vlade, navedeno je u sporazumu, skupštinska većina četiri liste "pristupila bi ostvarivanju predizbornih obećanja", među kojima se kao prioritet navodi poništenje odluke o izboru guvernera i savjeta Narodne banke Srbije, kao i izbor novog guvernera i savjeta, čemu su se - kako se nagađa - usprotivili pregovarači DS-a.

Predsjedavajući konstituirajućom sjednicom, Velimir Simonović iz DSS-a, kazao je novinarima da će nastavak sjednice biti određen naknadno, najvjerojatnije za tjedan dana.

(Hina) ttag sb

Pročitajte više