Srbijanski dužnosnici odali počast žrtvama fašizma

Najviši državni dužnosnici Srbije odali su u ponedjeljak, povodom 9. svibnja, Dana pobjede nad fašizmom, počast žrtvama fašizma a središnja proslava održana je u spomenkompleksu "Srijemski front" kod Šida. Na proslavi u Moskvi, Srbiju i Crnu Goru (SCG) predstavljao je predsjednik Državne zajednice Svetozar Marović.

Predsjednik Srbije Boris Tadić je u beogradskom Muzeju historije Jugoslavije otvorio izložbu posvećenu 60. godišnjici pobjede nad fašizmom i u prigodnom govoru kazao da se o zločinima mora govoriti ma tko da ih je počinio.

"Moraju se uvijek identificirati i žrtve i zločinci, bilo da se to događa nama od strane drugih, bilo da se događa drugima s naše strane. To pitanje je suštinski važno za demokratsku i svaku drugu budućnost ove zemlje", kazao je Tadić.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica je građanima poručio da podjele iz Drugog svjetskog rata trebaju ostati "stvar prošlosti".

"Danas, na Dan pobjede, potomci izražavaju duboku zahvalnost herojima i braniteljima domovine, ne dijeleći ih po znamenjima pod kojima su branili svoju zemlju i davali svoje živote. Mi ostavljamo iza sebe nesreću građanskog rata i međusobnih podjela, odajući dužno poštovanje svima koji su pali u borbi protiv fašizma", naveo je Koštunica u obraćanju javnosti.

Na svečanoj akademiji u Novom Sadu predsjednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš je kazao da je "najbolji lijek i najbolja preventiva protiv fašizacije suradnja sa susjedima, jer to znači i suradnju s Europom".

Javnosti se u ponedjeljak u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom obratila i nevladina udruga Žene u crnom s porukom da se Srbija "mora suočiti s prošlošću i zločinima koji su u ime njenih građana počinjeni u ratovima na području bivše Jugoslavije".

"Sve skupine, njihovi vođe i inspiratori koji na bilo koji način promoviraju pogubne vrijednosti fašizma moraju biti sankcionirani", poručile su Žene u crnom.

(Hina) xttag ybs

Pročitajte više