SRBIJANSKI MEDIJI O PITANJIMA NAKON POSJETA PREDSJEDNIKA SCG HRVATSKOJ

Pitanje hrvatskosrpskog razgraničenja na granici na Dunavu i povlačenje vojske s granice te skori, u Zagrebu dogovoreni, transfer Srba osuđenih za ratne zločine u Hrvatskoj iz zatvora u Lepoglavi u srbijanske zatvore, glavne su teme koje zaokupljaju srbijanske medije nakon posjeta predsjednika SCG Svetozara Marovića Zagrebu.

Razgovori o granici na Dunavu, prema mišljenju bivšeg ministra vanjskih poslova SCG Gorana Svilanovića, trajat će dosta dugo, možda i dvije-tri godine.

"U razgovorima izaslanstva SCG s dužnosnicima RH sigurno nije bilo riječi o detaljima, jer se time bavi diplomatska komisija za granicu, koju čine predstavnici ministarstava vanjskih poslova, MUP-a i vojske", kazao je Svilanović "Glasu javnosti" od srijede, naglasivši da bi "u razgovorima trebalo voditi računa o tome da se svima koji su preko granice imali imanja prije rata omogući da ih nesmetano mogu koristiti, jer su države dužne to olakšati".

Kad je riječ o povlačenju vojske, koju bi na granici trebala zamijeniti policija, za razliku od Milorada Mirčića, predsjednika Odbora za sigurnost Skupštine Srbije i zastupnika Srpske radikalne stranke u Skupštini, koji smatra da je "izvan pameti da predsjednik druge države određuje kako će Srbija rješavati svoje probleme", te da "granica na Dunavu još nije određena", drugi sugovornici "Glasa javnosti" ne vide u tome ništa sporno. Suradnik Centra za antiratnu akciju u Beogradu Bogoljub Milosavljević ističe da je "ideja o povlačenju vojnih snaga s graničnih prijelaza prihvaćena u cijeloj Europi i Hrvatska samo inzistira na primjeni europskih standarda".

"To ne predstavlja opasnost i to je prihvaćeno kao standard i u drugim zemljama. Još od 2000. godine postoji spremnost da se to učini. To je učinjeno i u Crnoj Gori, jer je postojala politička spremnost, ali su imali i dovoljno policajaca na raspolaganju, koji su zamijenili vojsku. U Srbiji to nije slučaj, zato što u policiji nema dovoljno ljudi", ocjena je vojno-političkog analitičara Aleksandra Radića, koju potkrepljuje i potpredsjednik Demokratske stranke Dušan Petrović koji ističe da "za to postoji politička volja, ali problem predstavlja samo novac i osposobljavanje srbijanske policije".

Mediji se bave i transferom Srba osuđenih za ratne zločine, koji kazne izdržavaju u Lepoglavi. Ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić, koji je bio u izaslanstvu koje je posjetilo Zagreb, izjavio je za beogradsku "Politiku" da prva realizacija transfera osuđenih Srba započinje sredinom idućeg tjedna.

"Ne zna se koliko će tada zatvorenika napustiti Lepoglavu, jer nisu ugovorene točne vremenske koordinate kad će se konačno završiti cjelokupni transfer 42-oje osuđenih", kazao je Ljajić, naglasivši da "postoji volja na obje strane da se taj dugotrajni 'posao' završi do kraja".

"Neke nesuglasice između Zagreba i Beograda su se izgladile. To neće biti razmjena, već transfer", izjavio je "Politici" od srijede direktor Dokumentacijsko-informacijskog centra "Veritas" Savo Štrbac, koji smatra da će osuđenici iz Hrvatske biti prebačeni najvjerojatnije u zatvor u Sremskoj Mitrovici.

"Politika" naglašava da, prema odredbama Europske konvencije o transferu, "zemlja izricanja kazne (Hrvatska) i zemlja izdržavanja kazne (SCG) mogu odobriti pomilovanje, amnestiju, ili ublažavanje kazne u skladu s Ustavom ili drugim zakonskim regulativama".

(Hina) xttag ybr

Pročitajte više