Srbijanski ministar: Novi vlasnik Beopetrola neće imati problema zbog INA-e

SRBIJANSKI ministar za privatizaciju i privredu Aleksandar Vlahović izjavio je u ponedjeljak da novi vlasnik Beopetrola neće imati nikakvih teškoća zbog tužbe hrvatske Ine jer, kako je istaknuo, nije sporna imovina Beopetrola koja je ponuđena na prodaju niti je to poduzeće predmet sukcesija članica bivše SFRJ.

Ugovor o kupnji Beopetrola bit će ponuđen ruskoj naftnoj kompaniji Lukoil jer je njezina ponuda bolja od ponude mađarske kompanija MOL, kažu u Agenciji za privatizaciju vlade Srbije. Lukoil je za preuzimanje 79,5 posto kapitala Beopetrola ponudio cijenu od 117 milijuna dolara, investicije u idućih pet godina u vrijednosti od 85 milijuna dolara i ulaganja u socijalni program od osam milijuna dolara.

Drugoplasirani ponuđač, mađarski MOL je za kapital Beopetrola bio spreman platiti 101 milijun dolara, investirati 84 milijuona i za socijalni program izdvojiti 5,35 milijuna dolara.

Beopetrol kontrolira oko 17 posto srpskog tržišta naftnih derivata, ima više od 180 benzinskih postaja i niz skladišta, a ta je imovina nezakonito oduzeta hrvatskoj naftnoj kompaniji INA koja od prosinca 1990. nema faktičnu vlast nad svojom imovinom u Srbiji.

INA je zbog toga beogradskom Trgovačkom sudu podnijela tužbu protiv Beopetrola, ali spor još završen.

Još u travnju, odmah nakon što je Agencija Vlade Srbije objavila javni poziv za privatizaciju Beopetrola iz Ine su izrazili duboku ogorčenost takvom odlukom, te najavili da će i dalje poduzimati sva zakonska i pravna sredstva za povrat svoje imovine u Srbiji, Ini nezakonito oduzetoj krajem 1990. godine.

Imovinu Ine u Srbiji čine 194 benzinske postaje (28 na Kosovu), više skladišta, poslovnih prostora i ostalih ulaganja u dugotrajnu imovinu (transport, bunker-stanice, stanovi itd).

Kazavši kako novi vlasnik neće imati problema s tužbom hrvatske Ine, srbijanski ministar Vlahović je privatizaciju Beopetrola ocijenio izuzetno uspješnom. "Ponuđena cijena bolja je od očekivane, a srpska naftna kompanija za strateškog partnera dobija najvećeg ruskog proizvođača nafte i naftnih derivata koji među privatnim kompanijama zauzima šesto mjesto", rekao je srbijanski ministar.

Pročitajte više