SRBIJANSKI MUP: PREDSJEDNICA JUL-a, MIRJANA MARKOVIĆ U RUSIJI

Predsjednica Jugoslavenske

ljevice (JUL) Mirjana Marković napustila je Srbiju i Crnu Goru 23. veljače i otad je u Ruskoj Federaciji, priopćilo je u subotu Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije.L

Mirjani Marković, supruzi bivšeg jugoslavenskog predsjednika, a danas haaškog okrivljenika Slobodana Miloševića, preko odvjetnika je uručen poziv da se odmah vrati u zemlju i javi policiji radi obavijesnog razgovora, piše u priopćenju.

Ako se Marković ogluši o poziv i ne javi u najkraćem roku, za njom će biti raspisana međunarodna tjeralica, dodaje MUP.

Srbijanska policija u subotu je, u sklopu istrage ubojstva bivšeg predsjednika Srbije Ivan Stambolića u čiju bi smrt, kako se sumnja, mogao biti upleten bračni par Milošević - Marković, ispitivala neke od članova JUL-a.

U sklopu te istrage policija je u petak razoružala i uhitila šestoricu tjelohranitelja Mire Marković u njezinoj beogradskoj rezidenciji.

Dva tjedna nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića, u velikoj operaciji istrage mafijaških organizacija koje su bile upletene u ubojstvo, uhićene su 1984 osobe. Ta je akcija navela na tragove ubojicama Ivana Stambolića, koji se vodio kao nestao od 2000. godine. Jedan od četvorice uhićenih pripadnika rasformiranih Jedinica za specijalne operacije (takozvanih "crvenih beretki"), koji je sudjelovao u otmici i ubojstvu Ivana Stambolića, priznao je da je bivši prvi čovjek Državne sigurnosti Srbije Rade Marković, koji je u zatvoru, bio jedan od nalogodavaca, objavila je tv-postaja BK Telekom.

Isti je medij u subotu poslije podne prenio da su u subotu bili saslušavani i bivši najbliži suradnici Mire Marković: Goran Matić, ministar informiranja SRJ do listopada 2000. kada je bio uhićen Slobodan Milošević, te Uroš Šuvaković i Ivan Marković, svi članovi JUL-a.

Đinđićeva smrt je "finale ogromne urote i definitivni pokušaj državnog udara", kazao je u subotu srbijanski ministar pravosuđa Vladan Batić.

(Hina) tman rt

Pročitajte više