"Srebrenica je Hrvatskoj poslužila kao povod za etničko čišćenje Srba"

KANADSKI centar za istraživnje globalizacije objavio je tekst Galia Hasana, sveučilišnog profesora iz Pertha, u kojem autor tvrdi kako su zapadni mediji odigrali značajnu ulogu u skrivanju istine tijekom proteklih ratova na Balkanu, te kako je srebrenički masakr poslužio režimu u Hrvatskoj kao povod za sprovođenje etničkog čišćenja Srba i bosanskih muslimana u tzv. Krajini i zapadnoj Bosni.

U Hasanovom tekstu stoji i kako je Srebrenica bila tek propagandna zavjera u ratu koji su protiv bivše Jugoslavije vodili SAD i NATO.

Navodi se i kako je broj žrtava egzekucije maksimalno preuveličan da bi međunarodna zajednica mogla nemili događaj što bolje iskoristiti u propagandne svrhe.

Na kanadskog centra za globalna istraživnja tvrde kako su došli do čvrstih dokaza iz američkih i zapadnih izvora koji potvrđuju da je broj od najmanje 8 tisuća muslimana, koje su ubile srpske snage, preuveličan kako bi se stvorio "humanitarni proizvod" za demonizaciju Srba i pridobila javnost za vojnu intervenciju.

Autor piše i o tome kako su Amerikanci i njihov NATO savez iskoristili Srebrenicu kako bi intervenirali u ime vođa bosanskih muslimana protiv srpskih snaga i na taj način ispunili svoj "imperijalistički zadatak".

Prema Hasanovim tvrdnjama, cilj tih akcija bio je poraziti Jugoslaviju te kolonizirati BiH i Kosovo.

Hasan doznaje i kako su Amerikanci u nekoliko izvještaja, primjerice američkog Senata i Centra za strane vojne studije, optužili bošnjačke snage da su namjerno ubijale vlastite civile, a tome u prilog Hasan je dodao i masakre nad civilima u Markalama 1992. godine.

Očito je da je Hasan svojim tekstom stao u obranu Srba i ratnih zločina koje osuđuje čitav svijet, no njegovi su dokazi ipak klimavi u usporedbi s dosadašnjim saznanjima o Srebrenici.

Između ostalog autor spornog teksta tvrdi i kako su bosanski muslimani smaknuti u Srebrenici, te kako su ubijeni mahom bili vojnici, a ne civili.

Hasan je uporedo s tim navodima istaknuo da su bosanski Srbi smjestili djecu i žene iz Srebrenice na sigurno. Za Hrvate je pak rekao da nisu bili toliko velikodušni prema srpskim ženama, djeci i starcima za vrijeme i nakon trajanja akcije Olija. 

Pročitajte više