Srednjoškolci prosvjedovali u Iranu. Uhitili ih i poslali u kampove za preodgoj

Ilustracija: EPA

IRANSKI službenik potvrdio je da je nekoliko srednjoškolaca uhićenih tijekom prosvjeda poslano u kampove za preodgoj kako bi "educirali i ispravili" svoje ponašanje nakon što su bili pritvoreni tijekom antivladinih prosvjeda izazvanih smrću mlade žene u pritvoru jer je navodno nosila maramu pogrešno.

Ministar obrazovanja Yousef Nouri rekao je za dnevni list Shargh 11. listopada da su učenici poslani u kampove, koje je nazvao "psihološkim centrima", kako bi se spriječilo da se pretvore u "antisocijalne ljude".

"Šalju se u psihološke centre"

"Nemamo nijednog učenika u zatvoru, a ako budu zadržani, šalju se u psihološke centre gdje stručnjaci rade svoj posao kako bi se učenici mogli vratiti u školsku sredinu nakon što se reformiraju", rekao je.

Smrt 22-godišnje Mahse Amini dogodila se dok je bila u pritvoru nakon što ju je privela takozvana moralna policija. Svjedoci kažu da je Amini pretučena dok je policija rekla da je umrla od bolesti iako nisu pružili nikakve dokaze koji bi potvrdili tvrdnju, piše Radio Slobodna Europa.

Smrt Amini 16. rujna izazvala je antivladine prosvjede širom zemlje s mnogim snimkama na kojima se vide studenti i tinejdžeri kako mašu maramama u zraku i uzvikuju prkosne antivladine parole.

Nova uhićenja u školama

Proteklih dana pojavili su se izvještaji o uhićenju učenika u školama, a na snimkama društvenim mrežama se činilo da se vide neki tinejdžeri prosvjednici koje su napale snage sigurnosti. Prosvjedi su ponovo prijavljeni 12. listopada u gradovima Teheranu, Karadžu, Mašhadu, Isfahanu, Širazu i Raštu.

Veliki broj prosvjednika okupio se u ulici Valiasr, jednoj od glavnih prometnica u Teheranu, uzvikujući "Smrt diktatoru" i pozivajući se na vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hameneija koji je prosvjede nazvao "razbacanim nemirima" koje je osmislio Zapad.

"Ovi razbacani neredi su pasivni i nespretni dizajn neprijatelja protiv velikog i inovativnog razvoja i pokreta iranske nacije", rekao je Khamenei 12. listopada. On je zatražio od pravosudnih i sigurnosnih službenika Islamske Republike da "ispune svoju dužnost" u vezi s prosvjednicima.

Najmanje 200 ubijenih, među njima i djeca

Iranska organizacija za ljudska prava (IHR) priopćila je 12. listopada da je najmanje 201 osoba, uključujući 23 djece, ubijena u prosvjedima koji su potresli Iran, a grupa sa sjedištem u Oslu upozorila je da je vjerojatno još više smrtnih slučajeva u nastavku "krvavog obračuna".

Iranska vlada nametnula je gotovo potpuno gašenje interneta kako bi pokušala ugušiti prosvjede. Netblocks,  internetski opservatorij sa sjedištem u Londonu, prijavio je 12. listopada još jedan "veliki poremećaj" u internetskom prometu u Iranu.

NetBlocks je priopćio da je iranski internetski promet pao na nekih 25 posto u usporedbi s vrhuncem, čak i tijekom radnog dana u kojem su učenici bili na nastavi širom zemlje. "Incident će vjerojatno dodatno ograničiti slobodan protok informacija usred prosvjeda", rekao je NetBlocks.

Pročitajte više