SRJ: Vojni sud do daljnjeg odgodio proces protiv Perišića

VOJNI sud u Beogradu odbacio je u utorak optužnicu protiv bivšeg potpredsjednika vlade Srbije Momčila Perišića za špijunažu jer se optuženi pozvao na imunitet zastupnika u Saveznoj skupštini, javili su beogradski mediji.

Međutim, predsjednik sudskog vijeća major Milorad Korolija rekao je da kazneni postupak može biti ponovo pokrenut kada Perišiću prestane imunitet i ako vojni tužitelj zatraži ponovno pokretanje postupka.

U rujnu je podignuta optužnica protiv Perišića i još dvojice časnika koja ih tereti za otkrivanje povjerljivih vojnih informacija u interesu SAD-A.

Prošlog ožujka vojna policija uhitila je umirovljenog generala i bivšeg načelnika Generalštaba VJ iz Miloševićeve ere Perišića zajedno s tadašnjim prvim tajnikom američkog veleposlanstva u Beogradu Davidom Johnom Neighborom u jednom motelu izvan grada.

Vojska je rekla da ima dokaze da je Perišić, tada zamjenik srbijanskog premijera, predavao povjerljive dokumente Neighboru za kojeg VJ tvrdi da je u to vrijeme bio šef CIA-ine ispostave u Beogradu. Službeni Washington negirao je da je Neighbor dobio ikakve materijale, a tvrdnju o njegovoj vezi s CIA-om odbio je komentirati.

Postupak protiv dvojice Perišićevih suoptuženika, potpukovnika Miodraga Sekulića, optuženog za odavanje vojne tajne i civila iz Obrenovca Vladimira Vlajkovića optuženog za pomaganje u odavanju vojne tajne, odvojen je od Perišićeva procesa te će se zasebno voditi.

Sam Perišić, čelnik Pokreta za demokratsku Srbiju i bivši načelnik Generalštaba VJ, u utorak se nije pojavio na suđenju.

Pročitajte više