Srpske novine sutra čitateljima daruju poster Radovana Karadžića sa stihovima Gavrila Principa

Foto: Hina,screenshot: Informer

BIVŠI predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je u četvrtak pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora.

Karadžić je proglašen krivim i za višegodišnje teroriziranje Sarajeva kojeg su njegove snage nemilosrdno bombardirale dok su snajperisti ubijali civile na ulicama.

I dok su brojni nezadovoljni činjenicom što je Karadžiću dodijeljeno samo 40 godina umjesto kazne doživotnog zatvora, brojni srpski mediji i velik dio javnosti jučer nisu krili ogorčenje presudom koju smatraju sramotnom.

Najdalje je otišao notorni srpski dnevnik Informer koji će za vikend izdanje svojim čitateljima darovati poster s likom ratnog zločinca Radovana Karadžića kojeg će pratiti stihovi Gavrila Principa.

Radovan Karadžić, prvi predsjednik Republike Srpske, ćirilićnim pismom piše na vrhu postera. Plakatom dominira njegova slika u vojnoj uniformi, a na dnu je u bojama srpske zastave ispisano "Srbija pamti", također na ćirilici. U lijevom dijelu postera su stihovi Gavrila Principa, ubojice Franje Ferdinanda u atentatu u Sarajevu 1914. godine.

Osramotili se lažnom pričom o Kolindi

Informer je od ranije poznat kao huškačko i nepouzdano glasilo, a hrvatskoj javnosti poznatiji je zbog priče o seks-aferi Kolinde Grabar Kitarović i jednog Srbina koja se, kako je Informer pisao, dogodila 1988. godine. Informer je priču, kojoj je posvetio cijelu naslovnu stranicu, plasirao u siječnju prošle godine, odmah nakon izbora Kolinde za hrvatsku predsjednicu. Štoviše, Informer nije tu stao već su objavili kako postoje i snimke seksa Kolinde i njenog ljubavnika. Nakon nekoliko dana cijeli slučaj završio se tako što se glavni urednik i vlasnik lista Dragan Vučićević javno ispričao.


"Preuzimаm svu odgovornost zа objаvljivаnje lаžnih snimаkа Kolinde Grаbаr Kitаrović. Ovo je nаjvećа greškа u mojoj kаrijeri. Izvinjаvаm se svimа", napisao je na svom profilu Vučićević.

"Ovo je strаšnа greškа. Ispričavam se srpskoj i hrvаtskoj jаvnosti. Nаjiskrenije se ispričavam i hrvаtskoj predsjednici", napisao je Vučićević.

U kolovozu 2015. godine Informer je pod naslovom "Izbjeglice iz Sirije u strahu: Nećemo u Hrvatsku, tamo će nas zaklati", donio priče Sirijaca koji su tvrdili da ni pod koju cijenu neće ići preko Hrvatske.

"Znamo mi sve. I koliko Hrvati mrze muslimane i kako su ih klali devedesetih godina po Bosni. To je agresivan i ratoboran narod i mi tamo nismo dobrodošli. Pobjegao sam iz Sirije sa dva mala djeteta i preživio svašta dok se nisam domogao Srbije i nemam sad namjeru da ih izlažem riziku putovanja kroz Hrvatsku", objavio je Informer navodne riječi Sirijaca.

Informer je u nekoliko navrata bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića otvoreno nazivao ustašom, a posebno za vrijeme blokade granice i migrantske krize krajem prošle godine.
 

Pročitajte više