sssh nezadovoljan stečajnim zakonom i zakonom o mirenju

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) zatražio je danas od Vlade hitne izmjene novog Stečajnog zakona i povlačenje prijedloga Zakona o mirenju iz saborske procedure.

SSSH je nezadovoljan Stečajnim zakonom, koji se na stečajne postupke primjenjuje od 30. kolovoza, jer njime najviše gube radnici a dobiva država, rekla je na konferenciji za novinare sindikalna pravnica Dušanka Marinković Drača.

Upozorila je da potraživanja poput plaća za tri zadnja mjeseca, naknada za godišnji odmor i otpremnina prelaze u prvi isplatni red, a ostala potraživanja u opći isplatni red s ostalim vjerovnicima, pa će ih radnici teško moći naplatiti.

Pritom je naglasila da se umanjena prava radnika primjenjuju retroaktivno i na postupke koji su pokrenuti prije stupanja na snagu novoga Stečajnog zakona.

Zakon će prouzročiti nered jer stečajni postupak više neće voditi struka nego odvjetnički uredi, čiji pravnici čak ne moraju položiti niti ispit o stečajnom postupku, tvrde sindikalci.

Problema s primjenom toga zakona imaju i suci, pa je jedan od trgovačkih sudova pokrenuo postupak za ocjenu njegove ustavnosti, no sindikalci drže da je bolje krenuti u izmjene nego čekati godinu dana na sudsku odluku.

SSSH traži i povlačenje prijedloga Zakona o mirenju iz saborske procedure jer njime radnici gube pravo na sudsku zaštitu ako ne uspije mirenje između strana u sporu.

Predsjednik SSSH-a Ivan Tomac upozorio je da još nije krenula isplata povećanih naknada za vrijeme nezaposlenosti, iako je trebala početi s primjenom novoga Zakona o radu.

Vladu je optužio da glumi socijalni dijalog, a zakone upućuje u saborsku proceduru bez prethodne rasprave sa sindikatima.

"SSSH i njegovi granski sindikati neće na predstojećim izborima biti 'kvisko' niti 'ukras' koji će koristiti bilo kojoj političkoj opciji za jednokratnu uporabu", poručio je Tomac.

Pročitajte više