SSSH oštro protiv devalvacije

SAVEZ samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u današnjem se priopćenju oštro usprotivio devalvaciji kune, što zazivaju određene interesne skupine i pojedini političari, a službena politika dosad nije opovrgnula.

Takve izjave mogu samo obezglaviti stanovništvo koje je, po najnovijim podacima, zaduženo ukupno 56 milijardi kuna, ima kreditne rate vezane uz devizne klauzule, a primanja isključivo u kunama.

Primjerice, devalvacija od 20 posto povećala bi ukupni teret kreditnog zaduženja za čak 11 milijardi kuna, na 67 milijardi kuna, kaže se u priopćenju.

Na takve najave SSSH može odgovoriti samo zahtjevom za istovjetnim porastom plaća.

Stanovništvo ne samo da je zaduženo, već i kupuje uglavnom uvozne proizvode za koje zamjenski domaći ne postoje, pa bi udar bio dvostruk - preko povećanih rata kredita i povećanja troškova života.

Budući da im primanja stagniraju, a troškovi rastu, građani neće moći podmirivati svoje kreditne obveze, s čime će se morati suočiti i banke te u perspektivi štititi svoje lihvarske profite, pa cijeli financijski sustav dolazi u opasnost radi naglog povećanja nemogućnosti naplate bankarskih potraživanja.

Osim toga, otplata inozemnog duga Hrvatske u kunama povećala bi se za više od tri milijarde kuna godišnje, što bi praktički izazvalo financijski, gospodarski i socijalni kaos u zemlji, upozorava SSSH.

Priče o devalvaciji u ovom trenutku samo pozivaju sve aktere u zemlji i inozemstvu na čiste financijske špekulacije: da se rješavaju kuna i svega što je u kunama denominirano - dionica, kunskih obveznica, udjela u fondovima, prije svega mirovinskim fondovima itd.

Devalvacija kune dodatno bi demotivirala svaki oblik kunske štednje i umanjila štednju za rješavanje stambenog pitanja - uz najave o ukidanju poreznih olakšica za kupnju stana mladim parovima, čini se gotovo nemogućim biti stambeno situiran Hrvat ispod 35 godina, naglašava sindikat.

U zemlji čiji je izvozni proizvod ovisan o uvoznim repromaterijalima i tehnologijama čak do 70 posto takva mjera ne bi dovela do povećanja izvoza, pa SSSH ozbiljno sumnja u stručnost onih koji pokušavaju progurati devalvaciju kao instrument za povećanje konkurentnosti hrvatskog izvoza.

Dapače, nerazumljivo je kako se može tražiti obezvrjeđenje nacionalne valute dok divljaju cijene energenata, jer to znači za više kuna kupovati sve manje energenata, napominje se u priopćenju.

Pročitajte više