STANIČIĆ: ISTINU SVAKI NAROD TREBA UTVRDITI ZBOG SAMOGA SEBE

Bit pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije je u tome da svi narodi koji su sudjelovali u ratovima, zbog samih sebe, utvrde istinu o onome što se dogodilo, a ne da istinu dokazuju nekom drugom, kazao je veleposlanik Republike Hrvatske Tonči Staničić na početku konferencije "Istina i pomirenje u bivšoj Jugoslaviji" koja je u petak navečer otvorena u Beogradu.

"Svatko od nas treba pomesti ispred svojih vrata, i onda će se okrenuti drugima i pružiti ruku", kazao je hrvatski veleposlanik.

Konferenciju, koju je organiziralo Viktimološko društvo Srbije i Zaklada Friedrich Ebert, otvorio je srbijanski predsjednik Boris Tadić, koji je u uvodnom govoru kazao da "patriotizam i državni razlozi ne mogu biti izgovor za zataškavanje zločina poput onoga koji se dogodio u Srebrenici tijekom rata u Bosni i Hercegovini".

"Napor da se pomirimo usprkos svim žrtvama i zlima koje smo činili jedni drugima nije zbog nas i ove generacije, već zbog onih koji tek trebaju doći", kazao je srbijanski predsjednik.

Osnovni cilj konferencije je, kako je rečeno, razmjena iskustava i ideja u vezi s procesom istine i pomirenja u bivšoj Jugoslaviji, kao i prezentacija javnosti u Srbiji dosadašnjih inicijativa i konkretnih projekata koji se provode u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i drugim dijelovima bivše SFRJ.

Sudionici konferencije su predstavnici nevladinih organizacija, znanstvenici i drugi pojedinci koji su aktivno uključeni u različite aktivnosti u vezi s istinom i pomirenjem u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, uključujući Kosovo, u Južnoj Africi i Sjevernoj Irskoj, naglasili su organizatori dvodnevne međunarodne konferencije.

(Hina) xttag ysb

Pročitajte više