Stanje na Haitiju "napeto"

STANJE na Haitiju i dalje je napeto nakon odlaska predsjednika Jean-Bertranda Aristidea, za kojeg se ne zna kamo je otišao, a Haićani s nestrpljenjem i strahom očekuju skori dolazak pripadnika međunarodnih mirovnih snaga koji bi trebali zajamčiti sigurnost u toj zemlji.

Vođa haićanskih pobunjenika, bivši šef policije Guy Philippe u nedjelju je izjavio da se "pobunjenici ne namjeravaju dalje boriti", nakon što je predsjednik Jean-Bertrand Aristide podnio ostavku i napustio zemlju pod pritiskom pobunjenika i nezadovoljnih stanovnika zemlje.

"Ako krenemo prema Port-au-Princeu, ondje nećemo nastavljati sukobe, već ćemo se založiti za sigurnost. Nije više vrijeme za sukobe", rekao je Philippe za CNN-ovu emisiju "Late Edition". Philippe je pozdravio odluku američkog predsjednika Georgea Busha da na Haiti pošalje američke marince. Glavni stožer pobunjenika nalazi se u drugome po veličini haićanskom gradu Cap Haitienu.

Unatoč Philippeovoj izjavi o prekidu borbi na Haitiju, u Port-au-Princeu u nedjelju su, nakon Aristideove ostavke i bijega poginule najmanje četiri osobe, izvijestio je France presse. Agencija izvješćuje da je Port-au-Prince u nedjelju poslijepodne bio poprište nasilja i pljački, no nešto manjeg intenziteta nego prethodnih dana. U glavnom gradu Haitija uveden je u nedjelju i policijski sat.

Očevici su izjavili kako su pljačkaši uspjeli ući i u napuštenu Aristideovu rezidenciju, no u pokušaju pljačke spriječili su ih pripadnici lokalne policije koji su ih otjerali pucnjevima u zrak.

Privremeni azil bivšem predsjedniku Haitija Jeanu Bertrandu Aristideu na zahtjev SAD-a odlučila je ponuditi Panama, izjavio je u nedjelju ministar vanjskih poslova te zemlje Harmodio Arias.

Arias je kazao da je tu odluku donio nakon telefonskog razgovora s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom. Međutim, prema riječima jednog visokog američkog dužnosnika koji je želio ostati anoniman, Aristide ne namjerava otići u Panamu.

"On ovog trenutka ne namjerava otići u Panamu", kazao je taj izvor, dodajući da je Aristide još uvijek u zrakoplovu koji ga vozi u neimenovanu destinaciju.

Novi privremeni predsjednik Haitija Boniface Alexandre u nedjelju je od glavnog tajnika UN-a Kofija Annana zatražio slanje međunarodnih mirovnih snaga na Haiti.

Glasnogovornica Elizejske palače Catherine Colonna u nedjelju je rekla da je Francuska odlučila na Haiti poslati vojne trupe kako bi se ondje zajamčila sigurnost francuskih državljana.

Prema njezinim riječima, Francuska će na Haiti poslati 300 vojnika. Američki marinci već su krenuli prema Haitiju, slijedeći naredbu predsjednika Georgea W. Busha. Prema riječima američkog veleposlanika na Haitiju Jamesa Foleya prvi pripadnici međunarodnih snaga stigli su u nedjelju poslijepodne na Haiti.

Kanadsko ministarstvo obrane u nedjelju je opovrglo izvješće lokalne televizije RDI prema kojemu su kanadske trupe preuzele kontrolu nad zračnom lukom Port-au-Prince nakon bijega predsjednika Aristidea, a u sklopu nastojanja da se ondje uspostavi red.

Kanadski veleposlanik na Haitiju Kenneth Cook za France presse je rekao kako su Kanađani u nedjelju poslijepodne počeli s evakuacijom svojih državljana iz te zemlje vojnim transportnim zrakoplovima. On je istaknuo kako kanadski vojnici nisu dio međunarodnih vojnih snaga koje bi u dogledno vrijeme trebale biti razmještene na Haitiju.

Dužnosnici haićanske vlade izvijestili su da je dvadesetak bivših dužnosnika vlade lojalnih svrgnutom predsjedniku Jeanu-Bertrandu Aristideu prebjeglo u nedjelju u Dominikansku Republiku, gdje će zatražiti azil. Izvori bliski dominikanskoj vladi za Reuters su kazali da je predsjednik Hipolito Mejia ministarstvu vanjskih poslova savjetovao da se Aristideovim lojalistima "iz humanitarnih razloga" ponudi azil.

Pročitajte više