State Department: Proizvodnja droge u Hrvatskoj samo na osobnom nivou

U MEĐUNARODNOM izvješću o strategiji kontrole trgovine narkoticima koje je State Department objavio za 2010. godinu, Hrvatska je istaknuta kao tranzitna zemlja u trgovini narkoticima i pranju novca. U izvješću se uspoređuju protekle dvije godine u kojoj je u Hrvatskoj došlo do znatnog smanjenja proračunskih izdvajanja za provedbu Nacionalne strategije i akcijskog plana. Naime, u 2008. godini je Hrvatska za njezinu provedbu potrošila 84 milijuna kuna, da bi prošle godine gospodarska kriza taj iznos smanjila na samo 30 milijuna.

Kako stoji u izvješću State Departmenta, na globalnoj razini je došlo do prebacivanja poslovanja meksičkih narkokartela u srednju Ameriku i na Karibe te naglog povećanja prometa droge kroz Venezuelu za SAD, Europu i zapadnu Afriku u 2009. U tom kontekstu se Hrvatska spominje kao tranzitna država na "balkanskoj ruti" krijumčarenja heroina i kokaina. Usto, u Izvješću stoji i pozitivna ocjena hrvatske vlasti koja "aktivno surađuju s američkim, europskim i regionalnim partnerima u suzbijanju krijumčarenja narkotika".

Također, u izvješću je navedeno predviđanje hrvatske vlasti da će se u idućim godinama krijumčarenje opojnih droga kontejnerskim prometom značajno povećati. Upravo taj stalni trend povećanja je doprinio i tome da je u Hrvatskoj u stalnom porastu i broj mladih koji konzumiraju droge.

Proizvodnja droge u Hrvatskoj samo na osobnom nivou

State Department dodaje da je u Hrvatskoj proizvodnja ograničena na pojedince koji u kućama uzgajaju marihuanu, te da u Hrvatskoj ne postoji značajna proizvodnja opojnih droga. U izvješću je iznijeta i pohvala hrvatskom zakonskom okviru za suzbijanje krijumčarenja i konzumacije narkotika, a ističe se i uspješna suradnja nadležnih službi u okviru Nacionalne strategije za borbu protiv zlouporabe opojnih droga i Akcijskog plana o suzbijanju zlouporabe opojnih droga u Republici Hrvatskoj.

U posljednje dvije godine u Hrvatskoj je u znatnom opadanju količina zaplijenjene droge. Godišnje se broj zapljena smanjuje za oko 10 posto. Najistaknutija razlika se odnosi na kokain. U 2008. godini je u Hrvatskoj zaplijenjeno 25 kilograma kokaina, dok je godinu kasnije količina zaplijenjenog kokaina pala na samo pet kilograma.

U Izvješću State Departmenta, najgore su u borbi protiv narkoticima ocijenjeni Bolivija i Venecuela koje stvaraju povoljne uvjete za širenje proizvodnje droge i premalo rade kako bi zaustavile pošiljke ilegalnih droga.

Pročitajte više