Stečajnoj upraviteljici Dalmacije d.d. i ostalima jednomjesečni pritvor-pokrenuta istraga

PROTIV stečajne upraviteljice tvornice ferolegura Dalmacija Dugi Rat Blanke TuđenMazuth, njenog pomoćnika Nene Banića i vanjskog financijskog revizora Milana Buljana koje USKOK sumnjiči za kazneno djelo primanja mita od 300 tisuća eura sinoć je pokrenuta istraga i određen im je jednomjesečni pritvor, doznaje se danas od branitelja prvoosumnjičene Rajka Mlinarića.

"Istražni sudac splitskog Županijskog suda prihvatio je kasno sinoć istražni zahtjev USKOK-a i osumnjičenima odredio jednomjesečni pritvor", kazao je Mlinarić Hini. Rekao je da je njegova branjenica pred istražnim sucem odbacila sve optužbe i detaljno iznijela svoju obranu.

Mlinarić je najavio žalbu na odluke o pokretanju istrage i pritvoru. Dodao je da obrana još uvijek ne zna s kojim dokazima o navodnom primanju mita raspolaže USKOK.

Blanku Tuđen-Mazuth i Nenu Banića se sumnjiči za kazneno djelo primanja mita, a Milana Buljana za pomaganje.

Kaznenom prijavom obuhvaćen je i stečajni sudac Trgovačkog suda u Splitu Damir Čudina za kojega će, kako je najavljeno, Državnom sudbenom vijeću USKOK podnijeti zahtjev za skidanjem imuniteta. Čudina je, inače, već duže vrijeme, u teškom zdravstvenom stanju.

Informacije o pokretanju istrage glasnogovornica Županijskog suda u Splitu Marica Ščepanović nije željela potvrditi ni demantirati.

Blanka Tuđen-Mazuth, Neno Banić i Milan Buljan privedeni su Istražnom sucu u petak oko ponoći kada im je određeno 48-satno zadržavanje.

Po riječima odvjetnika Mlinarića, svi osumnjičeni su tijekom ispitivanja negirali da su počinili kazneno djelo za koje ih se sumnjiči.

Po pisanju medija osumnjičene je prijavio Branko Roglić, vlasnik grupacije ORBICO i navodno vanjski savjetnik predsjednika Republike za gospodarstvo.

Roglić je, naime, kako tvrde mediji, jedan od zainteresiranih za kupnju dijela tvornice ferolegura u stečaju Dalmacija - Dugi Rat. On u tisku nije želio komentirati slučaj dok traje istraga niti potvrditi da je on osoba koja je osumnjičene prijavila USKOK-u.

Kako su 29. studenoga USKOK i MUP izvijestili, podizanje kaznene prijave rezultat je višemjesečne zajedničke akcije.

Prema prijavi navedena je četvorka od početka kolovoza do 26. studenoga dogovorila da bez javnog natječaja, neposrednom pogodbom prodaju dio ili cijelu tvrtku u stečaju uz uvjet da im se na ruke isplati mito od 300 tisuća eura.

USKOK je pri tom koristio ovlasti iz članka 180. Zakona o kaznenom postupku, što, među ostalim, može značiti i prisluškivanje i snimanje telefonskih razgovora, osoba i predmeta, uporabu prikrivenih istražitelja i slično.

Time je, kako stoji u priopćenju MUP-a i USKOK-a utvrđena vidljiva namjera osumnjičenika da doista uzmu novac kako bi pogodovali u prodaji nekretnina.

Pročitajte više