Iranski reper osuđen na smrt. Sting i Coldplay traže njegovo oslobađanje

Foto: Profimedia

Aktivisti za ljudska prava, zajedno sa 100 glazbenika, uključujući Stinga i Coldplay, pozivaju na oslobađanje iranskog repera Tumadža Salehija, osuđenog na smrt zbog podrške masovnim prosvjedima u Iranu u jesen 2022. "Salehijeva smrtna kazna kulminacija je trogodišnjeg sudskog maltretiranja uključujući uhićenje, zatvaranje i mučenje", stoji u peticiji londonske organizacije Index on Censorship.

Pjevač je u mnogim svojim pjesmama skrenuo pozornost na stanje ljudskih prava u Iranu. U listopadu 2023. Salehiju je Index on Censorship dodijelio nagradu za slobodu izražavanja. "Umjetnosti se mora dopustiti da kritizira, provocira, propituje i osporava autoritet", poručili su potpisnici. "Ni jedan umjetnik ne smije biti podvrgnut ikakvoj vrsti sudskog maltretiranja zbog ostvarivanja svojeg prava na slobodu izražavanja, a kamoli biti osuđen na smrt."

U tekstovima kritizirao društvene i političke probleme u zemlji

Smrtna presuda Salehiju objavljena je potkraj travnja. Vijest je izazvala bijes u Iranu i drugim zemljama diljem svijeta. Vlasti su donijele odluku u vezi sa Salehijevom podrškom masovnim prosvjedima u Iranu u jesen 2022. U prošlosti je reper svojim tekstovima kritizirao društvene i političke probleme u zemlji.

Skladateljica i pijanistica Tamara Barschak pozvala je i druge umjetnike da se pridruže peticiji. "Činjenica da je ovaj jadni glazbenik osuđen na smrt zbog izražavanja svojih uvjerenja je užasna", rekla je Barschak za list Guardian, dodajući da bi svi trebali govoriti o tome.

Potpisnica priopćenja, Elli Brazzill iz britanske grupe za kampanju Art Not Evidence, rekla je da je prosvjedna glazba tisućama godina bila cenzurirana širom svijeta. "Ali biti osuđen na smrt zbog toga jednostavno je nezamislivo", poručila je.

Pročitajte više