Što će nam uopće Ministarstvo turizma?

POTEZ koji je prije tri dana najavio hrvatski ministar turizma Damir Bajs, kako će njegovo ministarstvo uz pomoć HAK-a izvijestiti turiste koji posjećuju Hrvatsku kako izbjeći plaćanje vinjeta za slovenske autoceste, pokazuje punu besmislenost postojanja tog ministarstva.

Ministarstvo turizma je ništa drugo doli nevjerojatan gubitak vremena i novaca. Ono je nastalo pretumbavanjem resora prošle Vlade, e da bi se našlo mjesta za još jednog ministra iz HSS-a. U prošlom sazivu Vlade turizam je bio pod resorom Ministarstva mora, prometa, turizma i razvitka, a njime je ravnao Božidar Kalmeta. Kalmetino ministarstvo nije se drastično promijenilo u ovom sazivu Vlade, samo što se sad zove Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Samo se izdvojio turizam i dao na raspolaganje Bajsovom trošenju vremena i novaca poreznih obveznika.

Skupa besmislica

Da se radi o besmislici, pokazuje i samo djelovanje ministarstva u ovih pola godine. Ono zapravo nije puno više od turističkog ureda kakve možemo vidjeti diljem države. Projekti kojima se bavi nisu projekti za čiju bi provedbu bilo potrebno osnivati posebno ministarstvo, nije pokrenulo niti jednu bitnu akciju u 7 mjeseci svog postojanja, tako da zapravo ne ostaje ništa što bi opravdalo 230 milijuna kuna namijenjenih isključivo izmišljanju fotelje Damiru Bajsu.

U državi koja grca u dugovima stvorilo se ministarstvo koje na svojoj web stranici, pod sekcijom linkovi, ima link na vremensku prognozu. Osim vremenske prognoze, to ministarstvo obavještava, preko stranica HAK-a, HAC-a, Hrvatskih željeznica i Croatia Airlinesa, o cestovnom, željezničkom, zračnom i brodskom prometu, a krunsko mu je dostignuće suradnja u izradi plana izbjegavanja plaćanja vinjeta u Sloveniji.

U razvijenim državama nema posebnog ministarstva turizma

Niti jedna visoko razvijena europska država nema posebno ministarstvo turizma. Ima ga Grčka, ali teško je Grčku nazvati visoko razvijenom zemljom. Dapače, uopće spominjanje turizma ima u samo nekoliko zemalja, ali turizam je pod širom ingerencijom drugih ministarstava. Tako Francuska ima Ministarstvo prometa, javnih radova, turizma i mora, nešto slično kao bivše Kalmetino ministarstvo, a Irska turizam drži pod Ministarstvom umjetnosti, sporta i turizma. Osim Hrvatske, posebno federalno ministarstvo turizma ima još jedan balkanski turistički div, BiH.

Nije bilo apsolutno nikakve potrebe stavljati "razvijanje elitnog turizma", kao Bajsovo ministarstvo navodi jednu od svojih zadaća, u ruke posebnog resora, jer sve i da je taj "elitni turizam", zajedno sa seoskim, avanturističkim i svim drugim turizmima zaista tako bitna stvar, opet bi ga se moglo promicati kroz druge institucije, a starom ministarstvu ostaviti samo nadgledanje projekata.

Što će Bajs ubuduće izmisliti?

Budući da je Damir Bajs i skupina njegovih pomoćnika obilježila početak turističke sezone, uz sir, vrhnje i vodu glavnog hrvatskog gospodarskog proizvoda, velebnom akcijom davanja instrukcija turistima o izbjegavanju plaćanja vinjeta u susjednoj državi, možemo samo zamisliti kako će izgledati njegove daljnje djelatnosti. U kolovozu bi Bajs mogao najaviti veliki projekt reklamiranja Hrvatske jumbo plakatima u zemljama Europske unije, u rujnu projekt izrade hrvatsko-grčkog ribarskog turizma, a u listopadu projekt suradnje hrvatskih i austrijskih seoskih gospodarstava.

Sasvim je, naime, logično da turizam, ako ga već morate imati navedenog kao djelatnost od posebnog značaja, bude pod upravom ministarstva koje se bavi onim sektorima koji omogućavaju turizam – prometom, cestama, morskim gospodarstvom. Nema nikakve potrebe imati posebno ministarstvo za to. Osim u Hrvatskoj, gdje se sastav svake vlade kupuje upravo izmišljanjem ministarskih fotelja.

Jovan Dragišić
Foto: Index

Pročitajte više