Što sa zahtjevom DP-a? Plenković ga odbio, a Most tvrdi da bez toga neće biti vlade

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnici Mosta Nikola Grmoja i Ante Kujundžić pozvali su Domovinski pokret da bude dosljedan i zatraži osnivanje istražnog povjerenstva o pandemiji koronavirusa kao preduvjet formiranja nove vlade.

Stephen Nikola Bartulica (DP) kao jedan od preduvjeta za davanje svoje podrške vladi naveo je osnivanje istražnog povjerenstva o pandemiji, podsjetio je Grmoja na konferenciji za novinare u saboru.

"Rekao je da je potpis Andreju Plenkoviću kao mandataru samo prvi korak, a da je za drugi korak, davanje podrške Plenkoviću kao premijeru, potrebno osnovati istražno povjerenstvo", kazao je.

"Bez toga nema ni formiranja vlade"

Dodao je kako je to potvrdio i glavni tajnik DP-a Josip Dabro, što praktički znači da bez osnivanja istražnog povjerenstva nema ni formiranja vlade.

Grmoja je podsjetio i kako je Most u prošlom sazivu Hrvatskog sabora uputio zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva o ponašanju stožera i vlade za vrijeme epidemije koronavirusa te da je taj zahtjev većinom glasova odbijen.

Smatra da je potrebno istražiti sve radnje Stožera civilne zaštite, vlade i institucija za vrijeme pandemije, jer su ostale gospodarske, društvene, zdravstvene i obrazovne posljedice. Ističe i kako treba istražiti svrhovitost uvođenja covid-potvrda, kao i cjelokupnu javnu nabavu koja je za vrijeme epidemije stavljena pod znak tajnosti.

"Naručili smo 19.7 milijuna doza cjepiva, a iskorišteno je samo 5 milijuna, što praktički znači da smo bacili oko 180 milijuna eura, to isto treba istražiti", rekao je Grmoja. 

Ako u DP-u stoje iza svojih riječi, odnosno ako se ne ispoštuje njihov preduvjet, trebali bi uskratiti podršku vladajućoj većini i pokazati dosljednost, ustvrdio je zastupnik Ante Kujundžić.

Upitan hoće li Most u novom sazivu imati potpredsjednika sabora Grmoja je kazao da nisu o tome razmišljali te da su im bitnije politike koje zastupaju i mjesta u odborima od mjesta potpredsjednika sabora koje nudi vidljivost, ali ne može nametati teme.

Pročitajte više