Što stoji iza ostavke njemačke ministrice? Na vidjelo su izašli golemi problemi

DANIMA se iz krugova bliskih Christine Lambrecht (SPD) govorilo da ona želi podnijeti ostavku, što se na kraju i dogodilo. Lambrecht je za svoju odluku o ostavci djelomično optužila i medije, koji prema njoj nisu "dopuštali činjenično izvještavanje i raspravu o vojnim pitanjima".

Kontroverzna ministrica

Iako je dojam da je Lambrecht podnijela ostavku radi politike prema Ukrajini, činjenica je da praktički otpočetka mandata na glasu kao "kontroverzna" ministrica. Najveći su joj grijesi uglavnom pojavne prirode, što je rušilo profesionalne standarde uloge koja joj je pripadala.

Na primjer, za Novu godinu je objavila video na Instagramu u kojem je njen govor bio zaglušen petardama i vatrometom. Da bi stvar bila bizarnija, pod bukom petardi i vatrometa govorila je o Ukrajini. Dalje, prošle godine kritike je izazvala Instagram fotografija njenog sina u helikopteru Bundeswehra. Prvi put kada je bila pozvana vojno podržati Ukrajinu, vrlo ponosno je najavila da će isporučiti 5000 kaciga, što je bio predmet sprdnje.

Osim pojavne razine ministrice, pojavili su se i problemi u njemačkoj vojsci. U prosincu je njemačka ministrica najavila zaustavljanje nabavke tenkova Puma jer, prema njenoj izjavi, "nisu se pokazali pouzdanima". Situacija je izazvala komešanje u ministarstvu obrane jer bi tenkovi trebali sudjelovati u NATO-ovoj zajedničkoj operativnoj skupini vrlo visoke spremnosti ove godine.

Niz incidenata uključivao je i to da je jedan tenk pretrpio požar u vozačkom odjeljku, dok su najmanje dva druga imala kvarove na kupoli koji su se pojavili tijekom vježbe. Problem je taj, što su neki izvještaji od ranije koje su prenijeli njemački mediji govorili o nepouzdanosti tenkova Puma. Međutim, i industrija i vojska prije više od godinu dana su izjavile kako su osnovni problemi riješeni. Lambrecht je nakon tih kvarova oštro napala proizvođače te dovela cijeli program nabavke tenkova Puma u pitanje.

Odabir novog ministra

Kancelar Scholz nije imao lak zadatak za odabir novog ministra jer, prema njemačkim analitičarima, u SPD-u jednostavno nema dovoljno obrazovanog i kompetentnog kadra za tu poziciju. Još jedan od problema je i ravnopravnost spolova u Scholzovoj vladi. Vlada bi trebala, prema koalicijskom dogovoru, imati 50% žena. Taj problem je, prema njemačkim analitičarima, dodatno smanjio mogućnosti za odabir novog ministra.

Budući da kabinet ministarstva obrane pripada SPD-u, a ne Zelenima ili FDP-u, to je dodatno suzilo izbor kancelaru. Njemački analitičari su "izvukli" nekoliko potencijalnih rješenja za tu poziciju. Imena koja su se spominjala su bivša predsjednica SPD-a Andrea Nahles te Siemtje Moeller, državna tajnica u ministarstvu obrane. Ipak, ime koje se najviše spominjalo jest Eva Hoegl. Ona je trenutno na poziciji povjerenika za oružane snage u parlamentu.

Druga mogućnost je za kancelara, radi ravnopravnosti spolova, neka veća rekonstrukcija vlade. Jako je bilo bitno kancelaru odabrati osobu koja neće dobiti vrijeme za uhodavanje jer je sigurnosno-vojni aspekt Njemačke u javnosti uzdrman. U kontekstu te mogućnosti su se spominjala dva imena: trenutni ministar socijalnih pitanja Hubertus Heil i predsjednik SPD-a Lars Klingbeil.

Boris Pistorius – novi ministar

Na kraju je kancelar Scholz na iznenađenje svih izvukao "zeca iz šešira". Za novog ministra odabran je Boris Pistorius. On je iskusan političar (62 godine) i aktualni ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Donje Saske. Osoba je koja je, istina, odslužila vojni rok, ali nema iskustva u vojnim pitanjima.

Ipak, kriterij iskustva u vojnim pitanjima kod postavljanja ministra obrane nije odlučujući kriterij ni u drugim članicama NATO-a. Tek tri članice na poziciji ministra obrane imaju karijerne vojnike (SAD, Turska i Bugarska), ostalih 27 su političari. 

Prema pisanju Deutsche Wellea, ono što Pistorius ima je iskustvo u radu s policijom, na čijem je reformiranju radio u Donjoj Saskoj dovodeći mlade novake i poboljšavajući kontakt s građanima. Pistoriusov glavni izazov na dužnosti bit će upravljanje posebnim fondom od 100 milijardi eura, koji je kancelar Scholz obećao njemačkim oružanim snagama još u veljači prošle godine. 

Imenovanje novog ministra je naišlo na kritike oporbe, najglasniji su one iz CDU-a. Najveće kritike su na nedovoljno iskustvo novog ministra u vojnim pitanjima, kao i nedovoljno visoka pozicija koju je prije vršio. Na kraju, što nije nebitno, imenovanje Pistoriusa također znači da je kabinetu kancelara narušena ravnopravnost spolova. Ako će Scholz održati paritet, potrebna će biti još jedna rekonstrukcija vlade.

Što čeka novog ministra?

Dugogodišnje zanemarivanje njemačke vojske u situaciji rata u Ukrajini je u potpunosti izašlo na vidjelo i ogolilo njemačke sigurnosne probleme. Cilj novog ministra jest svakako podizanje ugleda njemačkoj vojsci, izgradnja njenog "novog lica" u vidu modernizacije opreme i profesionalizacije kadra. S obzirom na stanje u kojem se njemačka vojska nalazi, to za novog ministra neće biti lagan zadatak i pitanje je hoće li on to uopće uspjeti. 

Što se tiče Ukrajine, novi ministar trebao bi se u petak sastati sa zapadnim saveznicima u zračnoj bazi u Ramsteinu, gdje će se razgovarati o daljnjoj potpori Kijevu. Nakon što je vlada nedavno odlučila opskrbiti Ukrajinu oklopnim transporterima Marder, aktualne rasprave vode se oko toga da se Ukrajini osiguraju borbeni tenkovi Leopard.

Trenutno je veliki pritisak na Njemačku da odobri isporuku Leoparda. Izjava britanskog ministra obrane Bena Wallacea najbolje to govori. Velika Britanija je pozvala Njemačku da odobri isporuku Leoparda Kijevu rekavši da će time potaknuti druge zemlje da isto to učine.

"Znamo da očito Poljska jako želi donirati Leoparde, kao i Finska. Sve ovo trenutno ovisi o odlukama njemačke vlade. Ne samo hoće li Nijemci isporučivati svoje Leoparde, nego hoće li ili neće dati dopuštenje drugima. Pozvao bih svoje njemačke kolege da to učine."

Od novog ministra se očekuje, dakle, da odobri isporuku Leoparda.

Berlin se od početka rata u Ukrajini suočava s čestim kritikama s raznih strana radi spore i neodlučne isporuke oružja prema Ukrajini. U tom kontekstu, svakako je promjena ministra vijest koja je iznimno važna i za Ukrajinu, ali i za odnos među članicama NATO-a. Sve će oči biti uprte u novog ministra koji neće imati vremena "za uigravanje", već će morati donositi neke važne odluke. Hoće li za to biti sposoban, ostaje vidjeti.

Pročitajte više