Tko i što stoji iza napada u Rusiji? Puno je čudnih i nerazjašnjenih detalja

Foto: Twitter

INTERNETOM kruži video s predstavnicima Ruskog dobrovoljačkog korpusa (DRG), koji je dio Teritorijalne obrane Ukrajine, a navodno je odgovoran za napade na ruskom pograničnom teritoriju.

Napad se dogodio u Brjanskoj oblasti. Guverner oblasti izjavio je da su diverzanti ušli na njihov teritorij i da je pri upadu poginuo jedan civil. Također, iz drona je bačena eksplozivna naprava na istom području. Navodno su diverzanti u selu Sušanji digli u zrak trafostanicu i benzinsku postaju, a u selu Ljubečanji je nekoliko civila uzeto za taoce. Prema izvorima, upad je izvršilo 40 do 80 naoružanih diverzanata. 

Osim u Brjansku oblast, upali su i na područje Kurske oblasti. Ondje su zabilježeni upadi u nekoliko sela i granatiranja. U ovom slučaju nisu zabilježene civilne žrtve, ali je došlo do nestanka struje u dijelovima oblasti.

Ruski dobrovoljački korpus

Radi se o nacionalističkom pokretu, koji je formiran u kolovozu prošle godine, a postao je dio TO Ukrajine. Jedan od osnivača je Denis Kapustin, poznat i kao Nikitin. Upravo se on nalazi u videu, u kojem ruski narod poziva na oružje. 

Sastav DRG-a čine uglavnom ruski emigranti, koji već dugo žive u Ukrajini. DRG provodi regrutaciju i u drugim zemljama. Po brojnosti, grupa obavlja zadatke satnije. Ista je skupina preuzela odgovornost za ubojstvo Darje Dugine, kćeri Aleksandra Dugina, koja je poginula usred eksplozije automobila. 

U samoj Rusiji DRG je na razini Al-Qaide, dakle, proglašen je terorističkom organizacijom. Također, ruske vlasti smatraju da ukrajinske vlasti koriste DRG kako bi se oslobodile od optužbi za terorizam. Prema verziji ruskih vlasti, cilj Ukrajine je prikazati da se događaju sukobi unutar ruskog društva.

 

Financial Times je izvijestio da je akcija DRG-a dogovorena s ukrajinskim vlastima. FT je prenio izjavu Denisa Kapustina Nikitina, koji je vodio tu akciju.

"Da, naravno, ova akcija je dogovorena, drugačije se ne bi mogla dogoditi. Kako mislite da bih prošao usred noći tamo? Mostovi su minirani, posvuda su kamere, dronovi s toplinskim kamerama… Da se nisam koordinirao s nekim, mislim da bismo bili jednostavno uništeni", rekao je.

FT karakterizira Nikitina kao vođu radikalno desne militantne skupine i "notornog ekstremista". Spominje se kako je Nikitin bivši MMA borac s uskim vezama s neonacistima i nacionalistima diljem Zapada. Iako je rođen u Rusiji, kao tinejdžer se preselio u Njemačku, a od 2017. godine je u Ukrajini. U Kijevu je organizirao borilačke klubove u kojima su se okupljali razni ekstremisti s područja Rusije, Ukrajine, ali i zapadnih zemalja. Zbog tih aktivnosti izdana mu je zabrana ulaska u šengensku zonu 2019. godine.

Nije diverzija?

Bez obzira na izjave koje je Nikitin dao za FT, ukrajinske vlasti ogradile su se od događaja u ruskim pograničnim područjima. Mihail Podoljak, savjetnik šefa Ureda predsjednika, odbacio je tvrdnje da je Ukrajina umiješana u upade diverzanata na teritorij Ruske Federacije. Na Twitteru je napisao sljedeće:

"Eksplozije na kritičnoj infrastrukturi, napadi neidentificiranih dronova na području RF-a, obračuni bandi, napadi partizana na naselja – sve su to izravne posljedice gubitka kontrole unutar RF-a. I posljedice rata. Ukrajina ne sudjeluje u unutarnjim sukobima u RF-u."

S druge strane, ruski novinar Sergej Aslanjan tvrdi da je ovaj napad diverzanata "namješteni performans" ruskih vlasti. Prema njegovim riječima, diverzija je trebala biti iskorištena kao povod za ozbiljnu političku odluku predsjednika Putina, ali to, prema njegovom tumačenju, nije prošlo po planu.

Nerazjašnjene okolnosti

Dokaze za takvu tvrdnju Aslanjan vidi u tome da se odmah po "terorističkom napadu" očitovao i sam predsjednik Putin, koji nije reagirao na prijašnje akcije DRG-a, primjerice, u slučaju ubojstva Darje Dugin.

Također, na snimci koju je distribuirao FSB postoji, prema njemu, nekoliko sumnjivih trenutaka na koje skreće pozornost. Diverzanti su, naime, pogrešno obukli pancirke te se vidi da nose kalašnjikove u rukama iako je guverner Brjanske oblasti tvrdio da je viđeno kako napadači nose oružje NATO proizvodnje.

Civil koji je ubijen u napadu se vozio kući, na snimci je vidljivo kako je auto izrešetan, a tijelo vozača se nalazi u automobilu. S druge strane, ruski telegram kanal VČK-OGPU ranije je izvijestio kako je tijelo civila pronađeno iza autobusne stanice na periferiji sela.

Također, na snimci je automobil tako postavljen da je nemoguće vidjeti registarske oznake i očito se u kadrovima prikazuje na dva mjesta, što znači da je netko premještao vozilo.

Još je nerazjašnjenih detalja

Prva vijest o prodoru diverzanata u Brjansku oblast pojavila se na Telegramu guvernera oblasti Aleksandra Bogomaza. Na to su se pozivali ostali kanali i mediji. Uslijedila su izvješća o ulasku diverzanata u sela Sušanji i Ljubečanji, o granatiranju, uzimanju talaca i razmjeni vatre, što je trajalo dva sata. 

Nekoliko je ruskih kanala na Telegramu i medija izvijestilo o uzimanju talaca iako same vlasti u selu nisu čule za tu vijest. "Nitko nam nije rekao da ima talaca. Nalazim se 18 km od naselja Sušanji i imam problema s komunikacijom", rekao je čelnik ruralne uprave za Russia Today.

Ni tijekom događaja ni satima kasnije nije se pojavio nijedan video iako su se mediji i kanali pozivali na domaće očevice, koji su navodno sve vidjeli. Obično se tijekom takvih događaja brzo pojave snimke. Federalni mediji su odlučili ne poslati dopisnike na mjesto događaja.

U izvješćima očevidaca također se pojavljuju neke nelogičnosti. Jedan stanovnik opisuje diverzante kao ljude u crnim uniformama s oružjem i žutim trakama oko ruke. Nešto kasnije su prikazani videozapisi DRG-a i fotografije iz sela. Na tim snimkama svi nose bijele ili zelene uniforme. Bolničar koji se ondje zatekao i navodno izbjegao zatočenje spomenuo je vojnike s fantomkama iako se na snimkama i fotografijama jasno vide lica diverzanata.

Gore spomenuti kanal VČK-OGPU došao je do djevojčice Zlate iz navodno granatiranog automobila. Ona je rekla da je vidjela vojnike u bijelim i zelenim uniformama. Prema njenim riječima, nisu ništa učinili, već su rekli djeci da bježe i da se sakriju. U razgovoru sa stanovnicima nijedan lokalac nije spomenuo navodno uzimanje talaca.

Ruski vojni blogeri složili su se da ovako čudan upad nije dosad viđen i da se vrlo vjerojatno radi samo o PR-u i popularizaciji DRG-a. Nakon diverzije u pograničnim područjima diverzanti su ubrzo napustili to područje.

Još jednom se za ovaj rat pokazalo karakteristično da se svaka ovako složena akcija ne može na prvu pripisati nijednoj strani jer je previše čudnih i nerazjašnjenih detalja. To se pokazalo u padu drona u Zagrebu, udaru na Krimski most, padu rakete u Poljsku i sl. Osim rata na frontu, događaju se i informativni i obavještajni rat, s čim se dodatno pokušava psihološki utjecati na drugu stranu.

Pročitajte više