Strah od referenduma: Kosor ne šalje izmjene ZOR-a u Sabor, pozvala sindikate na pregovore

PREMIJERKA Jadranka Kosor još je jednom odustala od svoje najave pa tako sa sjednice Vlade nije uputila amandmane na izmjene Zakona o radu, već je pozvala sindikate da se odazovu na razgovore o njima.

Kosor je istaknula kako su te izmjene na tragu onoga što su predlagale sindikalne središnjice, ali je upozorila i da je "trenutak ozbiljan i zahtijeva od svih partnera prihvaćanje dužnosti i tereta". "U teškim vremenima traže se odgovorne odluke. Ako trebaju biti teške, onda su teške", kazala je premijerka Jadranka Kosor.

Amandmani na ZOR će stići na vrijeme

Ministar gospodarstva Đuro Popijač izjavio je nakon sjednice Vlade da će amandmani na ZOR doći na vrijeme u Sabor. Nije želio komentirati mogućnost da se sindikati niti ovaj put ne odazovu na pregovore.

Čak je rekao i kako odustajanje od slanja amandmana s ove sjednice Vlade nije povezano sa zahtjevom sindikata da se o njima ne raspravlja dok se ne završi prikupljanje potpisa. S druge strane, sindikati su sve bliže prikupljanju dovoljnog broja potpisa te je teško očekivati da će se sada odazvati na poziv premijerke Kosor.

Sindikati prikupili 79 posto potrebnih potpisa

Sindikati su do sada prikupili 79 posto od potrebnih 450 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma. Danas je sindikalni koordinator Ozren Matijašević kazao da sindikati neće odustati sve dok ne uspiju prikupiti dovoljan broj potpisa i dok time ne iskoriste "povijesnu priliku" da se izbore za referendum usprkos prerigidnim zakonskim odredbama.

Pročitajte više