Štrajk sanitetskog prijevoza u Zagrebu je ilegalan, tako je odlučio sud

Ilustracija: Marin Tironi/PIXSELL

ŠTRAJK djelatnika sanitetskog prijevoza u Zagrebu je ilegalan. Tako je nepravomoćnom presudom odlučio zagrebački Županijski sud.

Na tu odluku štrajkaši se mogu žaliti u roku od osam dana, a onda Vrhovni sud u roku pet dana mora donijeti konačnu odluku.

Šesti dan štrajka

Predsjednik Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza Mišel Majetić u izjavi za Hinu najavio je daljnje pravne korake vezane za presudu.

"Daljnji tijek štrajka znat će se u poslijepodnevnim satima, kada će se sindikalno članstvo izjasniti hoće li i dalje biti u štrajku do odluke Vrhovnog suda", rekao je Majetić.

Djelatnici zagrebačkog sanitetskog prijevoza idućih dana očekuju i podršku kolega diljem Hrvatske. 

Sindikalni povjerenik u Domu zdravlja Karlovac Tomislav Cerovac najavio je štrajk solidarnosti sanitetskog prijevoza u Karlovcu, Bjelovaru, Kninu i Šibeniku, gdje bi sanitetski radnici nekoliko sati radili smanjenim intenzitetom.

Žarko Rašić, ravnatelj zagrebačkog Zavoda za hitnu medicinu, istaknuo je da se i danas, šesti dan štrajka, sanitetski prijevoz u Zagrebu odvija uredno, uz pomoć vozača ZET-a i djelatnika drugih zdravstvenih ustanova.

Od srijede, kada je počeo štrajk, obavljeno je 1400 sanitetskih prijevoza, ističe ravnatelj Zavoda koji je zatražio sudsku zabranu štrajka s obzirom da prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti štrajk nije moguće organizirati u zavodima za hitnu medicinu.

"Mi smo spremni organizirati dodatne ekipe i u iduća dva tjedna, do konačne odluke Vrhovnog suda, tako da građani neće ni osjetiti da je dio sanitetskog prijevoza u štrajku", najavio je Rašić.

Traže veće plaće

Podsjetimo, djelatnici zagrebačkog sanitetskog prijevoza prošlog su tjedna počeli štrajk kojim traže da se u koeficijentima i plaćama izjednače s kolegama u Hitnoj pomoći, što bi na godišnjoj razini stajalo oko dva milijuna kuna. Najavili su da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva.

Sastali su se s novim ministrom zdravstva Vilijem Berošem. Pregovarali su u Ministarstvu zdravstva oko dva sata.

"Sastanak je bio iscrpljujući. Ministar je dao ponudu koja je po mojem uvjerenju više nego korektna. Na vozačima je da se odluče u roku od deset dana je li ta ponuda prihvaćena", rekao je nakon sastanka pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Pročitajte više