Štrajkaški odbor i uprava "Viktora Lenca" postigli sporazum

ŠTRAJKAŠKI odbor brodogradilišta "Viktor Lenac" prihvatio je danas sporazum s Upravom po kojemu će do 12. kolovoza radnicima biti isplaćeno neto 3000 kuna, a do 1. rujna još 3000 kuna, pa je danas u 12 sati štrajk stavljen u mirovanje i radnici su počeli raditi, izvijestili su sinidikati.

Predsjednik Štrajkaškog odbora (ŠO) i povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Damir Bačinović rekao je da se u rujnu očekuje normalizacija stanja u brodogradilištu. Ako prvi dio novca ne bude isplaćen do 12. kolovoza, u srijedu, 13. kolovoza, štrajk će se nastaviti, rekao je.

Ukupan iznos za isplatu oko milijun eura osigurat će većinski vlasnik Giancarlo Zacchello uz uvjet da Vlada "oslobodi" već odobrena jamstva za ugovorene poslove.

Predsjednik SMH Ivo Marjanović rekao je da je sporazum postignut u dobroj vjeri, a predsjednik SSSH Davor Jurić primijetio je da "štrajk nije prekinut danas, sutra bi za brodogradilište bilo kasno." Dodao je da "svi misle da bi država trebala otkupiti brodogradilište za jednu kunu, ali se boje to reći." Ponovio je da je "stečaj najgora mogućnost" te da ga "nitko ne bi mogao provesti tako da brodogradilište opstane."

Zamjenik direktora Ognjen Antunac rekao je da će odmah početi radovi ne remontu dvaju brodova koji uskoro trebaju biti isporučeni te da će s godišnjih odmora biti pozvan dio radnika. Prenio je riječi Zacchella koji je kazao da "ova tvrtka ima još dva dana vremena" te da je "nakon toga jedino moguć stečaj."

Na pitanje novinara kako će u skladu sa zakonom Zacchello uplatiti oko milijun eura za plaće, posebice jer je račun poduzeća blokiran, Antunac je odgovorio da će isplata biti legalna, ali da u taj iznos nisu uračunati porezi i doprinosi.

Bačinović je istaknuo da će isplata biti zakonita, a Marjanović da će novac biti isplaćen kao i u državnim brodogradilištima u vrijeme sanacije. "Taj će novac biti isplaćen kao pomoć, odnosno akontacija, a pri naknadnom obračunu plaća podmirit će se porezi i doprinosi", rekao je Marjanović.

Novinare je zanimalo kako će se brodogradilište restrukturirati i nastaviti program razvoja kada će ulaganje od 28,7 milijuna dolara, koje bi vlasnici, banke-kreditori i Vlada trebali osigurati do listopada, biti tek nešto veće od oko 23 milijuna dolara dugova brodogradilišta. Antunac je kazao da je riječ o poslovnom modelu koji su verificirale banke i koji je ostvariv uz uvjet da poduzeće ima tržište i ugovorene poslove.

Dodao je da je brodogradilište "Viktor Lenac" državi dalo više negoli je od nje dobilo te da "Uprava ne može ništa protiv toga što radnici žele da poduzeće postane državno jer tamo plaće ne ovise o rezultatima poslovanja."

Pročitajte više