Strani mediji o izborima: Kolinda nije uspjela pridobiti krajnju desnicu

Foto/Screenshot: Sanjin Strukic/PIXSELL

O HRVATSKIM predsjedničkim izborima, na kojima je pobijedio kandidat SDP-a Zoran Milanović, pišu i brojni svjetski mediji.

Podsjetimo, Zoran Milanović je, prema 99,85 posto prebrojanih glasova, osvojio 52,70 posto glasova birača, a Kolinda Grabar-Kitarović 47,30 posto.

>> Gotovo je, Zoran Milanović je novi predsjednik Hrvatske

Francuski AFP prenosi kako se bivši premijer Milanović založio za tolerantnu Hrvatsku koja će okrenuti stranicu s "prošlih ratova", dok Grabar-Kitarović nije uspjela osvojiti glasove radikalne desnice. Izbori su pokazali rast krajnje desnice u zemlji koja se suočava s "migrantskim pritiskom na granicama" te se bori s "endemskom korupcijom i masovnim egzodusom stanovništva", navodi AFP.

AFP: Birači su izabrali "normalnu Hrvatsku"

Birači su izabrali "normalnu Hrvatsku" koju je obećao Milanović, ispred "autentične Hrvatske" Kolinde Grabar-Kitarović, prenio je AFP.

"Hrvatski izbori: Socijaldemokrat Zoran Milanović pobijedio aktualnu predsjednicu u drugom krugu glasanja", naslov je vijesti koju je objavio francuski Euronews. U njoj se navode prijevremeni rezultati s oko 50% izbrojanih glasova, prema kojima je Milanović dobio 54% glasova, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović 46%. U međuvremenu se razlika blago smanjila, na oko 53% za Milanovića i 47% za Kolindu. 

Rezultat znači udarac za vladajuće konzervativce dok Hrvatska drži rotirajuće predsjedništvo Europske unije i prije parlamentarnih izbora kasnije ove godine. Predsjednik će biti ključna ličnost za vrijeme šestomjesečnog predsjedavanja. Navodi se i da je atmosfera u Milanovićevom stožeru bila ushićena, a Milanović je na Facebooku zahvalio pristašama i volonterima prije nego što je proglasio pobjedu.

Euronews: Rijetka pobjeda za ljevicu u srednjoj Europi

Francuski Euronews, koji djelomično prenosi vijest Associated Pressa, dodaje i da je Milanovićeva pobjeda rijetka pobjeda za ljevicu u središnjoj Europi, gdje populisti i konzervativci pobjeđuju na izborima posljednjih godina. 

"Hrvatski oporbeni kandidat vodi na predsjedničkim izborima: preliminarni rezultati", naslov je vijesti agencije Reuters u kojoj se navodi da je nakon 54% prebrojanih glasova Milanović dobio jednako toliko glasova, dok je Kolinda dobila 46% glasova. Dodaje se da je riječ o uglavnom ceremonijalnoj funkciji, no da ima utjecaj na vanjsku politiku, obranu i sigurnosna pitanja. 

Bloomberg: Kolinda njegovala imidž diplomatkinje koja putuje svijetom

Portal Bloomberg News piše kako je ljevičarski izazivač pobijedio desničarsku predsjednicu na vrlo napetim izborima, s 53% prema 47% glasova. U ranijem Bloombergovom članku, objavljenom prije nego što su birališta zatvorena, navodi se da bi frustracija zbog korupcije i ambicija za dubljom integracijom EU-a mogla rebalansirati politiku u najnovijoj članici EU-a.

Kolinda je u kampanji njegovala svoj imidž "diplomatkinje koja putuje svijetom", ali u kampanji su je opterećivale veze s "gradonačelnikom Zagreba kojeg okružuju skandali". Također, pokušavala je privući glasače koji žele da premijer Plenković skrene HDZ prema nacionalizmu koji je "pustio korijenje u istočnoeuropskim državama EU-a poput Poljske i Mađarske".

Deutsche Welle: Kolindi se u šest mjeseci istopila golema prednost

S druge strane, bivši premijer Milanović je računao na to da će mu platforma "lijevog centra koja odbacuje ekstremizam u korist uključivosti dati prednost". I u toj je računici očito bio u pravu.

Deutsche Welle piše kako je Milanović dobio drugi krug izbora s većom razlikom nego što se to očekivalo te da je Grabar-Kitarović izgubila golemu prednost u proteklih šest mjeseci, paralelno s padom rejtinga HDZ-a i rastom SDP-a u anketama. 

Al Jazeera također piše kako su ankete predviđale Milanovićev trijumf, ali s manjom razlikom glasova, te naglašava kako se Kolinda "borila da ujedini razdijeljenu desnicu". 

Zastupnik njemačkog SPD-a čestitao Milanoviću

Izbore su komentirali i neki europski političari i komentatori. Bivši švedski premijer i ministar vanjskih poslova te aktualni ravnatelj Europskog vijeća za vanjske odnose Carl Bildt je na Twitteru ranije večeras napisao da je, prema izlaznim anketama, Grabar-Kitarović izgubila u svojem natjecanju za drugi predsjednički mandat. 

"Dva predsjednika Hrvatske koji su izgubili izbore za drugi mandat: Josipović - imao je principe, ali je odlučio da ga više ne zanimaju. Grabar-Kitarović - imala je lutkara, ali on je izgubio posao", komentirao je sociolog na Sveučilišnom koledžu u Londonu Eric Gordy.

A zastupnik njemačkog SPD-a Simon Vaut čestitao je Milanoviću na pobjedi na Twitteru. 

Pročitajte više