Strani mediji o presudi: Masa je prosiktala kad je čula riječ "kriv"



I NAJJAČI svjetski mediji prenose vijesti o presudi trojici generala. "Masa se okupila da bi javno pratila izricanje presude na velikom ekranu, a kad je sudac rekao "kriv, ljudi su prosiktali i krenuli zviždati", javlja BBC-ev reporter Mark Lowen, koji je došao u Zagreb.

The Telegraph piše da se u Zagrebu održavaju masovni prosvjedi, prenosi izjave ratnih veterana, a posebno spominje i današnju naslovnicu Večernjeg lista s velikom fotografijom Gotovine podcrtanom riječju heroj. Britanski mediji redom pišu da je presuda u Hrvatskoj izazvala bijes, da većina građana podržava generalsku trojku i smatraju ih herojima, a ne zločincima.

Guardian prosvjednike naziva- hodočasnici

Guardian spominje da su katolički biskupi pozvali na post i molitvu, a prosvjednike traže oslobađajuću presudu naziva "hodočasnici".

Strani mediji barataju i različitim podacima o broju ubijenih civila u Oluji, pa New York Times spominje 300 likvidiranih, a BBC najmanje 150.

Financial Times: Oporba je ustrašena od emocija građana prema generalima

Financial Times se osvrće i na domaću oporbu, navodeći da su ustrašeni od građana koji su sentimentalni prema generalima, pa su zbog toga u izjavama osporili tezu o udruženom zločinačkom pothvatu. Naglašavaju da se Katolička crkva, za koju kažu da je u Hrvatskoj vrlo utjecajna,  svrstala uz generale.

Associated Press: On je balkanski ratni heroj

Associated Press pod naslovom "UN-ov sud osudio balkanskog ratnog heroja" procjenjuje da je obrana u procesu bila neuspješna i da nije uspjela uvjeriti suca da HV i Specijalna policija nisu odgovorni za zločine nad Srbima u tzv. Krajini.

O Gotovini piše čak i tajlandski Bangkok Post, koji je uz tekst o presudi postavio i fotografiju jednog od prosvjednika s trga, kako pored velikog transparenta s generalovim likom briše suze nakon izricanja presude.

 

Pročitajte više