Stručnjaci: Eskalacija sukoba između Saudijske Arabije i Irana mogla bi potaknuti sukobe u Siriji i Jemenu

Foto: Hina

ESKALACIJA sukoba između Irana i Saudijske Arabije nakon pogubljenja saudijskog vjerskog vođe mogla bi neizravno potaknuti sukobe u Siriji i u Jemenu, ocjenjuju stručnjaci.

Rijad je u nedjelju navečer objavio da prekida diplomatske veze s Iranom koji je žestoko osudio pogubljenje šeika Nimra al-Nimra u subotu u Saudijskoj Arabiji. Usto su iranski prosvjednici napali saudijska predstavništva u Teheranu i u Mašhadu.

Pogubljenje šeika Al-Nimra će "pridonijeti saudijsko-iranskoj polarizaciji", rekla je Jane Kinninmont iz instituta Chatham House u Londonu.

"Iran se želi pozicionirati kao branitelj interesa šijita u svijetu", rekla je. A "saudijske vlasti u iranskom odgovoru vide jasnu potvrdu svog stajališta da se Iran miješa u njihove unutarnje stvari".

Rijad je objavljujući informaciju o prekidu veza s Teheranom osudio i "negativno i agresivno upletanje Irana u arapska pitanja koje često prouzrokuje štetu i razaranja".

Teheran bi mogao pojačati suradnju s Moskvom

Stručnjaci ističu da Saudijska Arabija vodi odvažniju vanjsku i vojnu politiku otkako je u siječnju 2015. na prijestolje sjeo kralj Salman i otkad jača moć njegova mladog sina Mohameda koji je imenovan prijestolonasljednikom i ministrom obrane.

Monarhija je u ožujku stala na čelo arapsko-sunitske koalicije koja se u Jemenu bori sa šijitskim pobunjenicima optuženim da su povezani s Teheranom, ali se sukob otegnuo i ne nazire se rješenje.


Napetosti koje je potaknulo subotnje pogubljenje "mogle bi nagnati Teheran na jaču suradnju s Moskvom kako bi se još više otežala situacija u Siriji", rekao je Mahdžub al Zveiri, profesor za bliskoistočne studije na katarskom sveučilištu.

Iranci bi isto tako mogli "produljiti sukob u Jemenu kako bi iscrpljivali Saudijsku Arabiju, pogođenu naglim padom cijene nafte", dodaje.

Pojačanje napetosti podsjeća Zapad da muslimanski svijet i dalje potresaju borbe za utjecaj između "Saudijaca i Iranaca, Perzijaca i Arapa, sunita i šijita" koje Rijad i Teheran smatraju puno važnijima od borbe s džihadističkom skupinom Islamskom državom, misli Francois Heisbourg, savjetnik u pariškoj Zakladi za strateška istraživanja (FRS) . Ovim dvama "glavnim igračima na Bliskom istoku borba s IS-om je najmanja briga", zaključuje.

Pročitajte više