STRUČNJACI ODBORA ZA SPREČAVANJE MUČENJA 2003. U HRVATSKOJ

Europski Odbor za sprečavanje mučenja (CPT) objavio je u četvrtak svoj program redovitih posjeta za 2003. godinu, u sklopu kojeg će stručnjaci te institucije posjetiti deset zemalja među kojima i Hrvatsku.

CPT, koji djeluje u okviru Vijeća Europe, priopćio je da tijekom 2003. planira organizirati redovite posjete Hrvatskoj, BiH, Estoniji, Finskoj, Gruziji, Luksemburgu, Portugalu, Španjolskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

CPT je uspostavljen 1987. godine nakon potpisivanja Europske konvencije za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg tretmana ili kažnjavanja.

Stručnjaci Odbora mogu u bilo kojem trenutku, najavivši se samo 24 sata unaprijed, posjetiti svaki objekt u kojem borave osobe lišene slobode u sve 44 zemlje članice Vijeća Europe, te razgovarati u četiri oka s uhićenim osobama.

Na temelju svojih nalaza stručnjaci sastavljaju izvješće o stanju u pojedinoj zemlji.

Nakon toga CPT nastavlja dijalog sa zemljama koje je posjetio kako bi se ojačala zaštita osoba lišenih slobode od lošeg postupanja i mučenja, priopćio je CPT.

Izaslanstvo stručnjaka CPT-a boravilo je posljednji put u Hrvatskoj u rujnu 1998. godine, a tom je prilikom posjetilo policijske postaje u Sisku, Splitu, Makarskoj, Sinju, Kninu, Šibeniku i Zagrebu, zatvore u Lepoglavi, Splitu, Šibeniku i Zagrebu, zatvorsku bolnicu u Zagrebu, te ustanovu za preodgoj maloljetnika u Turopolju.

Pročitajte više