Stručnjakinje o cjepivu: Očekujemo ga početkom godine, nema razloga za brigu

U DNEVNIKU Nove TV gostovale su prof. dr. sc. Andreja Ambriović Ristov s Instituta Ruđer Bošković koja je doktorirala na cjepivima i dr. Goranka Petrović, epidemiologinja s Odjela za respiratorne bolesti Zavoda za javno zdravstvo.

Petrović je kazala kako bi prema posljednjim podacima od strane regulatornih oko Božića mogla biti odobrena cjepiva Pfizera i Moderne dok se odobrenje za Astra Zenecu, a Hrvatska je naručila više od 2 milijuna doza, očekuje na početku sljedeće godine.

"Prve doze bismo mogli očekivati već pred kraj prosinca, a svakako u prvom tromjesečju iduće godine. U Hrvatskoj se očekuje početkom godine, kao i u drugim članicama EU. Sve što će biti dostupno građanima EU, bit će dostupno i našim građanima", rekla je Petrović i dodala da ćemo sva cjepiva dobivati u doziranim količinama s obzirom na princip proporcionalnosti.

Vraćanje normalnom životu bi, prema procjeni, moglo biti nakon cijepljenja od 60 do 70 posto ljudi.

"To je samo procjena, iako mi zapravo ne znamo koji je to stvarni broj. Ovaj virus ima vrlo specifičan način širenja, kod planiranja strategije cijepljenja treba imati na umu da se on širi u vidu nekakvih žarišta, imamo događaje superširenja. Moramo imati kod cijepljenja prioritetne skupine i njih prvo cijepiti", objasnila je Petrović za Novu TV.

Trebaju li se cijepiti oni koji su preboljeli koronu?

"Postojeća preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da se cijepe i oni koji su preboljeli koronu.

Naravno da se ne treba odmah cijepiti, no nakon nekoliko mjeseci je preporuka da se cijepe", rekla je Petrović.

"Imunitet traje šest mjeseci. Koliko ćemo biti zaštićeni nakon cijepljenja, ne zna se.

Za sada vidimo da je djelotvornost prilično zadovoljavajuća, kad se krene s primjenom cjepiva na velikom broju stanovnika, moći ćemo procijeniti koliko taj imunitet traje i postoji li potreba za docjepljivanjem te hoće li se ići na sezonsko cijepljenje, kako je to slučaj s gripom", dodala je Petrović.

"Možemo vjerovati rezultatima"

"Natjecanje među kompanijama nas uvjerava da su sve te informacije koje oni dijele istinite i mirno možemo vjerovati tim rezultatima i cijepiti se čim prvo cjepivo bude odobreno", kazala je Ambriović Ristov.

"Nema razloga da budemo zabrinuti zbog brzine. Na sličnim cjepivima radi se desetke godina. Svijet je prepoznao ovu pandemiju kao ugrozu i vrlo brzo su se našla financijska sredstva i počelo se raditi na cjepivima", kazala je Ambriović Ristov.

"Ovaj tip cjepiva, takozvana vektorska cjepiva, moguće je vrlo brzo prilagoditi bilo kakvom mutiranom virusu. Cjepiva se doslovce u par tjedana mogu prilagoditi virusu", dodala je Ambriović Ristov.

Pročitajte više