stubičke toplice - seminar o važnosti socijalnog dijaloga na lokalnoj razini

Jedan od kriterija ulaska Hrvatske u Europsku uniju razvoj je socijalnog dijaloga na lokalnoj razini, ocijenjeno je danas na seminaru za predstavnike županijskih gospodarskosocijalnih vijeća o "Značaju i prednosti socijalnog dijaloga za razvoj županija", koji su organizirali vladin Ured za socijalno partnerstvo i Američka agencija za međunarodni razvoj.

Iako je od konstituiranja gospodarsko-socijalnih vijeća prošlo više od godine dana, ona još nisu počela radom u Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj i Zadarskoj županiji, rečeno je, uz ostalo, na početku dvodnevnoga seminara koji je počeo u Stubičkim Toplicama.

Ocijenjeno je da županije još nisu preuzele sve obveze koje proizlaze iz decentraliziranih funkcija obnašanja državne vlasti, te da bi pritom važnost u odlučivanju trebao imati i tripartitni dijalog sindikata, poslodavaca i županije.

U uvodnom izlaganju predstojnik vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović uz ostalo je rekao da je najbitnija strpljivost i opredjeljenje svih partnera da tim dijalogom rješavaju konkretna pitanja gospodarske i socijalne politike u županijama.

Skorašnje rasprave o županijskim proračunima za 2004., u kojima sudjeluju socijalni partneri, pokazat će koliko se respektiraju rješenja primjerena uvjetima i potrebama svih stanovnika određene lokalne zajednice, rečeno je.

(Hina) dkoz dd

Pročitajte više