Ovo je student koji je pobio ljude u džamiji u Quebecku

Screenshot: Facebook

KANADSKA policija optužila je studenta Alexandrea Bissonnettea za jučerašnju pucnjavu u džamiji u Quebecku.


Optužen je ze šest ubojstava i pet pokušaja ubojstava. Bissonnette je uhićen u svojem automobilu na mostu koji vodi od Quebecka do Ille d'Orleansa, nakon što je nazvao policiju i rekao kako želi surađivati s njima.

Prema lokalnim medijima, studirao je politologiju i antropologiju na sveučilištu Laval čiji kampus se nalazi oko tri kilometra od džamije u kojoj je izvršio napad.

Kako piše BBC, Bissonnette je bio poznat po svojim ultra-desničarskim uvjerenjima. Tako bar tvrdi Francois Deschamps, službenik savjetodavne skupine 'Dobrodošli izbjeglice':

"Sa žalošću smo saznali identitet terorista Alexandrea Bissonnettea, koji je nažalost poznat brojnim aktivistima u Quebecku po svojim nacionalističkim i pro-Le Pen stavovima, te po stavu protiv feminizma, kako na sveučilištu Laval, tako i na društvenim medijima," napisao je Deschamps na Facebook stranici skupine.

Bissonnette nije uložio prigovor na optužnicu koja ga tereti za šest ubojstava i pet pokušaja ubojstava.

Bdijenja i molitve za žrtve

Širom Kanade su organizirana bdijenja i molitve za žrtve pucnjave. U trenutku kada je  Bissonnette otvorio vatru, u džamiji je bilo više od 50 osoba. Ukupno je ranjeno 19 osoba, a od pet osoba koje su u bolnici, njih dvoje je u kritičnom stanju.


Kanadski premijer je pucnjavu u džamiji okarakterizirao kao teroristički napad. Poručio je muslimanima koji žive u Kanadi kako je Kanada uz njih:

"Uz vas smo. Trideset i šest milijuna srca kuca s vašima. Znajte da vas cijenimo."

Do pucnjave je došlo u trenutku kada se povećavaju tenzije zbog zabrane ulaska muslimanima u SAD. Iz Bijele Kuće su osudili ovaj napad, ali su i ocijenili kako je upravo zato Trumpova politika potrebna.

Džamija u kojoj je izvršen napad je i ranije bila meta zločina iz mržnje, primjerice prošlog ljeta, kada je svinjska glava ostavljena na pragu džamije za vrijeme ramazana.

Pročitajte više