Studenti blokirali upravu TTF-a pa nakon dva i pol sata rasprave, otišli bez dogovora

Foto: Televizija student

STUDENTSKI bunt na zagrebačkom sveučilištu se nastavlja. Studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta danas su blokirali Fakultetsko vijeće. Njih dvadesetak, sjelo je pred dvoranu pa je Vijeće s gotovo sat vremena kašnjenja održano u drugoj dvorani.

Za portal srednja.hr istaknuli su kako svojom akcijom žele upozoriti profesore i kolege na probleme koji se ne rješavaju na kvalitetan način. Nakon što je sjednica Vijeća 'premještena' u drugu prostoriju, profesori su pozvali studente da im se pridruže. Nakon nekoliko mjeseci traženja, studenti su napokon na službenim tijelima upoznali čelništvo TTF-a sa svojim problemima, ali u gotovo dva i pol sata rasprave nisu dobili nikakve odgovore.

Iako su studenti prošli tjedan najavili blokadu fakulteta od sljedećeg ponedjeljka, održat će još jedan plenum na kojem bi trebali odlučiti hoće li započeti blokadu ili s Fakultetom još jednom pokušati naći kompromisno rješenje i to na izvanrednoj sjednici Fakultetskoj vijeća zakazanoj za deset dana.

Umjesto da završe studij, apsolventi nezakonito moraju ponavljati godinu

Podsjetimo, nezadovoljstvo studenata tog Fakulteta počinje u svibnju 2016. godine kada su apsolventima oduzeti indeksi pod izlikom provođenja istraživanja kako bi im se "protuzakonito i bez njihovog znanja upisao pad predmeta na kraju akademske godine".

Na brojna studentska pitanja i žalbe dobivena su jedino usmena objašnjenja kako apsolventske godine nikad nisu postojale te uprava fakulteta tvrdi da nisu imali saznanja da su iste upisivane, tvrde studenti koji do danas nisu dobili pismenu službenu obavijest o promjenama na fakultetu. Veliki dio njih nalazi se u "sivoj zoni" van svih pravilnika i statuta. 

Pojedinci nezakonito studiraju na trošak proračuna, a rektor šuti

Studentima također nije razjašnjeno zašto nakon što su uplatili školarine velikih iznosa one nisu evidentirane u ISVU sustavu već stoji da su subvencionirani iz EU fonda ili oslobođeni plaćanja odlukom visokog učilišta. Ipak najvažnije pitanje koje se pojavljuje u ovoj situaciji jest tko je financirao studente upisane redovno, a protuzakonito?"

Traže smjenu dekanata i poništavanje spornih ocjena. Također, složni su i da zagrebački rektor Damir Boras, kojem su simboličnom akcijom 'čestitali' rođendan,  treba otići.

>Studenti Borasu: "Od rođendana do rođendana, čekam samo poziv tvoj"

>Studentska pobuna se nastavlja, TTF izglasao blokadu


Pročitajte više