Stvorene GMO kokoši otporne na virus. Možda nas zaštite od ptičje gripe

Foto: 123rf

POMOĆU tehnologije CRISPR stvoreni su pilići otporni na uobičajeni virus, što bi moglo poboljšati i povećati proizvodnju jaja i mesa diljem svijeta.

Pilići s modificiranim genima nisu pokazivali nikakve znakove bolesti čak ni kad su bili izloženi visokim dozama virusa ptičje leukoze (ALV), odnosno virusu koji zadaje probleme mnogim uzgajivačima peradi, piše New Scientist.

Izbrisali par slova DNK

Kokoši zaražene tim virusom se razbolijevaju, mršave, postanu depresivne i često razvijaju tumore. Virus se probija u njihove stanice tako što se veže na protein zvan pileći NHE-1 (chNHE-1).

Genetičar Jiri Hejnar s Češke akademije znanosti i njegovi kolege već su ranije pokazali da se uklanjanjem tri slova DNK iz gena chNHE-1 koji sačinjava ovaj protein sprečava infekcija stanica virusom ALV. No, ta se promjena zbivala na ograničenom dijelu stanica, a ne u cijeloj kokoši.

Nijedan soj pilića nema prirodno tu mutaciju pa nisu to svojstvo mogli reproducirati uzgojem.

Napredna genetska modifikacija

Stoga je 2017. godine Hejnar razvio naprednu metodu genetske modifikacije u kojoj je koristio izmijenjene spolne stanice kako bi kod steriliziranih pijetlova ponovno uspostavio proizvodnju sjemena. Time je kasnije uspio stvoriti pijetla sa spermatozoidima koji u sebi imaju zapisano precizno brisanje slova u genu chNHE-1.

Križanjem njegovih potomaka stvoreno je jato pilića pasmine leghorn koje ima ovaj zapis u obje kopije gena.

Mogla bi se spriječiti pojava ptičje gripe?

Tvrtka Biopharm sada razgovara s proizvođačima peradi u Vijetnamu i Kini o uvođenju ove genetske modifikacije u komercijalne pasmine.

Hejnar također planira koristiti CRISPR kako bi piliće učinio otpornima i na druge viruse, poput ptičje gripe. Ako u tome uspije, utjecao bi i na zdravlje ljudi jer virus ptičje gripe zna prijeći na čovjeka i postoji bojazan da bi njegov mutirani soj mogao izazvati smrtonosnu globalnu pandemiju.

Pročitajte više