Subotica: Poziv Hrvatima da upisuju djecu na hrvatsku nastavu

Krovna tijela Hrvata u Srbiji pozvala su pripadnike te zajednice da svoju djecu upišu u razrede u kojima se nastava odvija na hrvatskom jeziku.

U oglasu objavljenom u petak u četiri vojvođanska glasila Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini apeliraju na roditelje da iskoriste pravo nacionalnih manjina da djecu školuju na materinjem jeziku.

"Upisom u hrvatski odjel dijete ima učiteljicu koja se stručno usavršava u Hrvatskoj, odlazi na ekskurziju u Hrvatsku, spoznaje svoj nacionalni identitet, uči materinji i srpski jezik", navodi se među ostalim u oglasu.

"Cilj nam je da u ovo vrijeme upisa djece u prvi razred osnovne škole potaknemo roditelje hrvatske nacionalnosti da razmisle o važnosti i prednostima školovanja na materinjem jeziku", izjavio je za HINU predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk.

Sljedeća školska godina bit će četvrta kako je pripadnicima hrvatske manjine u Vojvodini omogućeno da svoju djecu upisuju u razrede u kojima se nastava odvija na njihovu materinjem jeziku.

Cjelokupnu nastavu na hrvatskom jeziku trenutačno pohađa 130 djece u četiri osnovne škole na teritoriju općine Subotice.

Osim tih učenika još oko 300 djece u Subotici, Somboru i Sonti sluša predmet "Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture".

(Hina) xjsta ybs

Pročitajte više