SUBOTICA: ZAVRŠEN DVODNEVNI PROGRAM ´HRVATSKA PRIČA´

Svečanom misom i koncertom zahvale u Katedralibazilici Svete Tereze u nedjelju je pred više stotina Subotičana završen poznati glazbeni program HRTa i Hrvatske matice iseljenika pod nazivom ´Hrvatska priča´.L

Predstavljanje Hrvatske realizirano je u dva dana kroz nastupe tamburaškog orkestra HRT-a, zagrebačkih opernih pjevača i dalmatinskih klapa te prezentaciju gospodarske i turističke ponude Vukvarsko-srijemske županije.

Priredbu, namijenjenu prvenstveno pripadnicima hrvatske zajednice u Vojvodini, inicirao je i organizirao u suradnji sa subotičkom općinom Generalni konzulat RH u Subotici.

Osim za predstavnike hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini na koncert su bili pozvani i dužnosnike saveznih, republičkih, pokrajinskih i općinskih državnih organa, no odazvali su se tek načelnik Sjevernobačkog okruga i ministri gradske vlade, čelnik Mađarskog nacionalnog vijeća i predstavnici katoličke crkve u Subotici.

´Ustrojem Hrvatskog nacionalnog vijeća u Jugoslaviji, dugo očekivanim priznanjem statusa nacionalne manjine, jučerašnjim izlaskom prvog broja tjednika ´Hrvatska riječ´, uporabom materinjeg jezika, njegovanjem tradicionalnih pjesama i plesova, čuvanjem narodnih nošnji i običaja, hrvatska zajednica u Vojvodini pokazala je da je sačuvala svijest o svome nacionalnom identitetu i povijesnim korijenima´, kazala je generalna konzulica u Subotici Jasmina Kovačević.

Projekt ´Hrvatska priča´ prenosi ´snažnu poruku domovine i istodobno povezuje države u kojima se naši sunarodnjaci nalaze´, istaknula je tom prigodom Kovačević.

Izaslanstvo iz Hrvatske predvodio je ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Boris Maruna, a dvodnevnoj je manifestaciji nazočio i župan Vukovarsko-srijemske županije Nikola Šafer.

Pročitajte više