Suci Vrhovnog suda od "Slobodne" traže 700.000 kuna za duševne boli

SUCI Vrhovnog suda Senka Klarić-Baranović i Josip Budinski tužili su splitski dnevnik "Slobodnu Dalmaciju" i zatražili ukupno 700 tisuća kuna naknade za duševne boli zbog članaka u kojima se komentirala njihova odluka o odbijanju zahtjeva za istragom o pretvorbi "Slobodne Dalmacije".

Dvoje sudaca Vrhovnog suda bili su u tročlanom vijeću koje je krajem studenoga prošle godine odbilo istražni zahtjev i prijedlog za proširenje istrage Izvanraspravnog vijeća Županijskoga suda u Splitu u slučaju "Slobodna Dalmacija". Riječ je o slučaju pokrenutom po kaznenoj prijavi Udruge malih dioničara zbog navodnih zlouporaba počinjenih prije devet godina s dionicama "Slobodne" u vlasništvu Splitske banke koje su izravnom pogodbom prodane Miroslavu Kutli za 3,7 milijuna kuna.

U tužbi kojom sutkinja Senka Klarić-Baranović od splitskog dnevnika traži 400 tisuća, a sudac Budinski 300 tisuća kuna tvrdi se da su u tri članka "Slobodne Dalmacije", iz veljače i ožujka ove godine, njihova čast i ugled "grubo, klevetnički napadnuti".

U člancima se odluka Vrhovnog suda, među ostalim, naziva skandaloznom i politički diktiranom, a sutkinja Senka Klarić-Baranović "provjeren i pouzdan kadar partije i HDZ-a". Za suca Budinskog se kaže da je pomogao donijeti rješenje kojim se od odgovornosti za nezakonitu prodaju i pljačku amnestiraju "sudionici HDZ-ove pljačke".

Suci Vrhovnog suda smatraju da su sporni članci "grub napad" na njihov moralni integritet i ugled s ciljem izazivanja prezira okoline. Kažu, među ostalim, da su im obitelji bile izložene brojnim pozivima, pitanjima i komentarima. Tvrde da ih je to sve teško pogodilo, te da su trpili duševne boli jakog intenziteta zbog čega traže naknadu štete.

Ročište u povodu tužbe podnesene zagrebačkom Općinskom sudu sazvano je za kraj listopada.

Autori spornih članaka Davorka Blažević i Vuk Đuričić smatraju da nisu oklevetali, niti su imali namjeru štetiti ugledu sudaca jer su se njihovi tekstovi, kako kažu, temeljili na podacima koje su dobili iz pouzdanih izvora.

Oboje smatraju da je tužba sudaca skandalozna kao i njihova odluka o obustavi istrage u slučaju "Slobodne Dalmacije".

Davorka Blažević tvrdi da je podatke o sutkinji Klarić-Baranović, koje je koristila u članku, dobila od njenih kolega sudaca.

"Budući je riječ o pravomoćnoj sudskoj odluci imao sam pravo na komentar i stoga sam u tekstovima iznio vrijednosne sudove o radu sudaca Vrhovnog suda", kazao je Đuričić Hini.

Dvoje novinara "Slobodne Dalmacije" smatraju neumjesnim da tužbe podnose suci koji su zaštićeni imunitetom i privilegirani u odnosu na druge.

                          

Pročitajte više