Sućut Ivanića Ratzingeru, Komarica poziva Banjalučane na molitvu

MINISTAR vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić uputio je u povodu smrti pape Ivana Pavla II pismo sućuti kardinalu Josephu Ratzingeru, pročelniku Kongregacije za nauk vjere, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih poslova u Sarajevu.

"Duboko potreseni viješću da je Sveti Otac Ivan Pavao II odložio svoj krhki plašt-tijelo smrtnika i da nije više s nama, upućujem vam u svoje ime i u ime mojih najbližih suradnika iz Ministarstva vanjskih poslova BiH izraze najiskrenije sućuti", stoji u Ivanićevu pismu.

Ministar vanjskih poslova BiH ističe kako je otišao velik i nesebičan čovjek mira koji nam je svima ostavio nezaboravni primjer moralnosti, čovječnosti, zalaganja za one koji u životu trpe i koji je tako mnogo učinio za BiH.

Banjalučki biskup Franjo Komarica uputio je u nedjelju svojim sugrađanima poziv da u znak poštovanja i sjećanja na pokojnog Papu, koji je bio prijatelj svakom čovjeku i svim narodima, mole za Svetog Oca.

"Njegov povijesni dolazak k nama stavio je u jednom trenutku naš grad u središte pozornosti cijelog svijeta. Time je trajno zadužio nas Banjalučane", navodi se u poruci biskupa Komarice kako je citira Katolička tiskovna agencija BiH (KTA).

Molitveni susret ekumenskog značaja u povodu smrti Svetog Oca u utorak će biti održan i u franjevačkom samostanu Svetog Ante u Sarajevu.

Kako je objavila Zajednica mladih pri ovom samostanu, nakon mise koju će predvoditi provincijal Bosne Srebrene fra Mijo Džolan, predstavnici Židovske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, Islamske zajednice i Kršćanske baptističke crkve uz molitvu i pjesmu razmatrat će doprinos Ivana Pavla II zajedničkoj odgovornosti religija za cijeli svijet.

Iz središnjice Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" u Sarajevu u ponedjeljak je priopćeno kako će predsjednik društva Franjo Topić otputovati u Vatikan na sprovodne obrede Ivana Pavla II.

Iz "Napretka" podsjećaju kako je Papa opetovano biranim i pohvalnim rječima govorio radu tog društva te mu zbog toga, kao i zbog svega što je uradio za BiH i Hrvatsku, duguju posebnu zahvalnost.


Pročitajte više