Sud i Tužiteljstvo BiH: Nad političarima se provodi medijski linč

FOTO: tuzilastvobih.gov.ba

SUD i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine upozorili su kako su izvrgnuti "grubim pritiscima" političkih stranaka u toj zemlji, koje pokušavaju spriječiti procesuiranje slučajeva kriminala i korupcije, te su istodobno istaknuli kako ih takvi pritisci neće pokolebati te kako imaju razloga strahovati svi oni koji su se ogriješili o zakon.

"Najoštrije osuđujemo pokušaje grubog političkog pritiska na rad pravosudnih tijela na državnoj razini koja sukladno važećim zakonima, provode aktivnosti iz svojih nadležnosti. Sud i Tužiteljstvo BiH neće dopustiti da nezadovoljni pojedinci, koristeći se moćnim medijskim sredstvima, dovode u pitanje nepristrasan i nezavisan rad ovih tijela koja su nepokolebljiva u namjeri da procesuiraju sve one koji su svojim radnjama došli u sukob sa zakonom. Tu niti može niti će biti bilo kakvih iznimki", navodi se u priopćenju. Ističe se također kako je potpuno neprimjereno da političke stranke na ovako otvoren način vrše pritisak na rad pravosudnih institucija i predvode medijski linč državnih tužitelja i sudaca.

Zajedničko priopćenje državnog suda i tužiteljstva objavljeno je u Sarajevu nakon što se pod istragom našao Bakir Dautbašić, tajnik Ministarstva sigurnosti BiH i blizak suradnik Fahrudina Radončića, predsjednika stranke Savez za bolju budućnost (SBB), koja je od sredine 2015. godine postala dijelom vladajuće koalicije u BiH te treba imenovati svog kandidata za novog državnog ministra prometa i komunikacija, a na to mjesto predlaže upravo Dautbašića. On je u u ponedjeljak uhićen pod sumnjom da je prijetio i ucjenjivao svjedokinju u sudskom procesu protiv jednog od balkanskih narko bosova Nasera Keljmendija, koji se vodi u Prištini.

Po zahtjevu Tužiteljstva BiH, sud BiH je u srijedu odredio jednomjesečni pritvor za Dautbašića, a cijeli je slučaj odmah dobio političku dimenziju jer izravno inkriminira Radončića, s obzirom da se u optužnici Keljmendiju spominje i njegovo ime, dok je istodobno njegova stranka trenutačno važan partner Stranci demokratske akcije (SDA) i HDZ-u BiH.

Radončićev SBB uz potporu lista "Dnevni avaz", čiji je utemeljitelj, odmah je pokrenuo kampanju napada na državno pravosuđe uz tvrdnje kako Sud i Tužiteljstvo BiH djeluju pod političkim utjecajem i Radončiću "montiraju" optužbe.

Iz te stranke tvrde kako se ovim uhićenjem sada pokušava "keljmendizirati SBB" odnosno kako je meta zapravo Radončić kojemu se, navodno, pokušavaju "napakirati" optužbe nalik onima zbog kojih je ranije suđeno drugim političarima poput Dragana Čovića.

Pročitajte više