Sud u Vukovaru spreman je preuzeti suđenje "vukovarskoj trojici"

ŽUPANIJSKI sud u Vukovaru spreman je preuzeti suđenje tzv. vukovarskoj trojici, časnicima bivše JNA optuženima za pokolj na Ovčari 1991., ako Haaški sud prepusti taj predmet Hrvatskoj izjavio je predsjednik Županijskog suda u Vukovaru Ante Zeljko.

Zeljko je, komentirajući današnji prijedlog glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte da se suđenje "vukovarskoj trojici" prepusti Hrvatskoj ili Srbiji i Crnoj Gori, za Hinu rekao kako je po hrvatskim zakonima vukovarski Županijski sud nadležan za taj sudski proces jer je zločin počinjen na vukovarskom području.

Podsjetio je kako se na Županijskom sudu u Vukovaru već nalazi optužnica kojom je za ratne zločine u Vukovaru optužen tadašnji vojni vrh bivše JNA, a među optuženicima su i imena haaških optuženika generala Mile Mrkšića, satnika Miroslava Radića i bojnika Veselina Šljivančanina.

"Ne znam koliko se činjenično optužnica kojom raspolažemo podudara s haaškom optužnicom protiv te trojice zapovjednika bivše JNA, ali Županijski sud u Vukovaru raspolaže i potrebnim sucima i prostorom za takvo suđenje u Vukovaru", rekao je Zeljko.

Po njegovim riječima "Županijski sud u Vukovaru ima i najviše iskustva u Hrvatskoj u svezi sa sudskim procesima za ratne zločine". "Riječ je o nekoliko desetaka predmeta, a svi su sudski procesi vođeni na visoko profesionalan način", dodao je Zeljko.

General Mile Mrkšić, satnik Miroslav Radić i bojnik Veselin Šljivančanin nalaze se u pritvoru Haaškog suda. Mrkšić se dragovoljno predao 15. svibnja 2002., a Radić i Šljivančanin nakon uhićenja u svibnju i srpnju 2003.

Optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstva oko 200 hrvatskih zarobljenika nedaleko od farme "Ovčare" kod Vukovara 20. studenog 19991. koji su odvedeni iz vukovarske bolnice nakon pada Vukovara.

Pročitajte više