Sudanski predsjednik kaže da će razmotriti slučaj Salopeka

SUDANSKI predsjednik je rekao da će razmotriti slučaj američkog novinara hrvatskog podrijetla, dobitnika Pulitzerove nagrade uhićenog u sukobima pogođenoj regiji Darfuru i optuženog za špijunažu, izjavio je je pomoćnik sudanskog predsjednika.

Predsjednik Omar al-Bashir rekao je tijekom susreta s višim izaslanikom Sjedinjenih Država da će razmotriti slučaj izvjestitelja Chicago Tribunea Paula Salopeka sa "humanitarnog gledišta", izjavio je al-Bashirov glasnogovnrik Mahjud Fadul Bedry.

Al-Bashir se susreo s pomoćnicom državne tajnice SAD-a Jendayi Frazer koja je bila misiji za okončanje nasilja u Darfuru kada je sudanskim dužnosnicima postavila pitanje Salopekovog slučaja.

Salopeka, koji je u Sudanu bio po zadatku za časopis National Geographic, njegovog vozača i prevoditelja uhitile su provladine snage 6. kolovoza. U subotu je optužen za špijunažu, nezakonito prenošenje informacija, pisanje "lažnih vijesti" i ulazak u zemlju bez vize.

Ann Marie Lipinski, urednica i viša dopredsjednica Chicago Tribunea, rekla je da Salopek nije špijun i zatražila od sudanske vlade da mu dopusti povratak kući.

Pročitajte više